ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μέτρα ανακούφισης για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Μέτρα ανακούφισης για ιδιοκτήτες αυθαιρέτων

Ρυθμίσεις ανακούφισης για τους ιδιοκτήτες αυθαιρέτων που έχουν ήδη ενταχθεί ή πρόκειται να ενταχθούν στη διαδικασία τακτοποίησης που προβλέπει ο νόμος 4014/2011 προωθεί ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης.

Συγκεκριμένα, με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 237/Α/2012 – άρθρο 14), εξαιρούνται της απαγόρευσης μεταβίβασης κτίρια για τα οποία έχει περατωθεί η διαδικασία καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013.

Καμία προσαύξηση

Έτσι, όσοι δεν έχουν καταβάλει εμπρόθεσμα έστω και μία δόση του προστίμου που τους αναλογεί δεν θα απενταχθούν από τη ρύθμιση τακτοποίησης και δεν θα τους επιβληθεί καμία προσαύξηση, όπως προβλέπει ο ισχύων νόμος, εάν έχουν εξοφλήσει τα οφειλόμενα μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2013, όπως αναφέρει ρεπορτάζ της εφημερίδας "Ελεύθερος Τύπος".

Σύμφωνα με το ΥΠΕΚΑ, οι δηλώσεις που έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν υπερβαίνουν το 8% όσων συνολικά έχουν υπαχθεί προσωρινά στη ρύθμιση, δηλαδή έχει ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων του προστίμου. Οι δηλώσεις που παρουσιάζουν ληξιπρόθεσμες οφειλές υπολογίζονται σε περίπου 12.000 επί συνόλου 150.000 δηλώσεων. Επίσης, προβλέπεται ότι σε περίπτωση καταβολής ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013 παρέχεται έκπτωση 10% επί του συνολικού ποσού και βεβαίως αυτομάτως από το πληροφοριακό σύστημα οι επόμενες προς εξόφληση δόσεις κατανέμονται αντιστοίχως. Η έκπτωση 10% θα ισχύσει και για όσους έχουν καταβάλει μέχρι την προαναφερόμενη ημερομηνία μεγαλύτερο ποσοστό του προστίμου. Για όσους πολίτες επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή του προστίμου διατηρείται η έκπτωση 20% στο συνολικό ποσό του.

Ειδικό πρόστιμο

Επίσης κατατέθηκε χθες στη Βουλή προς ψήφιση σύνολο ρυθμίσεων σχετικά με την καταβολή του ειδικού προστίμου, ώστε να ενθαρρυνθούν και να διευκολυνθούν οι ιδιοκτήτες αυθαίρετων ακινήτων να τα εντάξουν στις ρυθμίσεις του νόμου 4014/2011 (Α΄ 209).

Με τις διατάξεις, αφενός αποδεσμεύονται όλες οι διαδικασίες σύναψης οιασδήποτε δικαιοπραξίας ακινήτου (βεβαιώσεις μηχανικού, περαίωση κ.λπ.) από την ολοσχερή εξόφληση του προστίμου και αφετέρου θα επιτρέπονται, χωρίς να είναι απαιτητή η πλήρης εξόφληση του ενιαίου ειδικού προστίμου, πράξεις δημόσιου ή ιδιωτικού δικαίου όπως:

Η μεταβίβαση ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος.

Η έκδοση ή αναθεώρηση οικοδομικής άδειας.

Η εκτέλεση εργασιών αποπεράτωσης.

Η έκδοση βεβαίωσης εξόφλησης ποσοστού 30% του συνολικού ποσού προστίμου έως 31/01/2013, από το πληροφοριακό σύστημα του ΤΕΕ.

Αυτό σημαίνει ότι επιτρέπεται η διενέργεια οιασδήποτε δικαιοπραξίας (όπως μεταβίβαση ακινήτου) καθώς και η έκδοση σχετικής διοικητικής πράξης, χωρίς να είναι απαραίτητη η ολοσχερής εξόφληση του προστίμου, αλλά ενός ποσοστού 30% αυτού μέχρι 31/01/2013 (παλαιών και νέων δηλώσεων). Με τον τρόπο αυτό, μπορεί να γίνει η μεταβίβαση του αυθαιρέτου με καταβεβλημένο το 30% και άνω του προστίμου.

Παράταση

Επίσης, με τις υπό ψήφιση ρυθμίσεις παρατείνεται η καταβολή όλων των δόσεων καταβολής του ειδικού προστίμου πράξεων υπαγωγής στο ν.3843/2010 (τακτοποίηση ημιυπαίθριων χώρων και αλλαγών χρήσης) έως 31.01.2013. Διευκρινίζεται, βεβαίως, ότι σε περίπτωση μη αποπληρωμής του συνολικού προστίμου το κτίσμα για το οποίο έχει πραγματοποιηθεί η ηλεκτρονική υποβολή, όπως προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις, θα καθίσταται αυτοδικαίως αυθαίρετο.