ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δεν ανακαλεί ο Στάινμπρουκ για τα περί «χαμηλόμισθων καγκελαρίων»

Δεν ανακαλεί ο Στάινμπρουκ για τα περί «χαμηλόμισθων καγκελαρίων»

Ο Πέερ Στάινμπρουκ, υποψήφιος των γερμανών Σοσιαλδημοκρατών για την Καγκελαρία στις εκλογές της ερχόμενης χρονιάς, υπερασπίστηκε σήμερα σε συνέντευξή του τα πρόσφατα σχόλιά του ότι οι γερμανοί καγκελάριοι δεν αμείβονται αρκετά.

Τα σχόλια του Στάινμπρουκ προκάλεσαν την οργή σε πολλούς χαμηλά αμειβόμενους γερμανούς, κυρίως δεδομένων των πληροφοριών ότι δέχεται υπέρογκες αμοιβές για ομιλίες του από τότε που παραιτήθηκε από υπουργός Οικονομικών το 2009.

Ο ίδιος δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι τα σχόλιά του αναφέρονταν στο γεγονός ότι ο καγκελάριος δεν κερδίζει αρκετά χρήματα σε σχέση με τον όγκο της εργασίας του. Η σημερινή καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ λαμβάνει ετησίως μισθό 300.000 ευρώ.

«Φυσικά και μπορείς να ζήσεις καλά. Ποτέ δεν ζήτησα να αυξηθεί ο μισθός του καγκελάριου», δήλωσε στην Tagesspiegel am Sonntag.

Την περασμένη εβδομάδα, σε συνέντευξή του στην Frankfurter Allgemeine Zeitung ο ίδιος είπε ότι σχεδόν κάθε διευθυντής περιφερειακής τράπεζας κερδίζει περισσότερα από τον καγκελάριο.

Εννέα μήνες πριν από τις προγραμματισμένες βουλευτικές εκλογές, οι δηλώσεις του θεωρούνται μία ακόμη γκάφα στο πλαίσιο μίας προβληματικής προεκλογικής εκστρατείας. Ο Στάινμπρουκ δήλωσε στην εφημερίδα ότι η Μέρκελ έχει προβάδισμα επειδή είναι γυναίκα. Πολλά μέλη του Σοσιαλδημοκρατικού του κόμματος πήραν αποστάσεις από τις δηλώσεις του.

Πάντως δεν έδειξε να έχει μετανιώσει για ό,τι είπε. «Δεν θα σιωπήσω σχετικά με αυτή την πραγματικότητα, ακόμη κι ως υποψήφιος καγκελάριος. Λέω ό,τι πιστεύω και πράττω ό,τι λέω», είπε και χαρακτήρισε «ανοησία» το ότι δεν θα ήταν ευχαριστημένος με τον μισθό του καγκελάριου.