ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Η Βουλγαρία εξετάζει ξανά τον South Stream

Η Βουλγαρία εξετάζει ξανά τον South Stream

Με τον πρεσβευτή της Ρωσίας στη Σόφια συναντήθηκε ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Μαρίν Ράικοφ, για συνομιλίες σχετικά με την υλοποίηση του έργου του αγωγού South Stream.


Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας υπογράμμισε τη σημασία του South Stream για τη χώρα του και τις προτεραιότητες σε σχέση με το έργο που θέτει η υπηρεσιακή κυβέρνηση.

Από την πλευρά του, ο πρέσβης της Ρωσίας Γιούρι Ισάκοφ τόνισε την ετοιμότητα της ρωσικής πλευράς για συνομιλίες που αφορούν σε λεπτομέρειες υλοποίησης του έργου.

Στις 10 Απριλίου 2013, ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Βουλγαρίας πρότεινε στους υπουργούς να διεξάγουν μια συνάντηση εργασίας για την προσεκτική εξέταση του έργου του αγωγού South Stream.

Σύμφωνα με τη ρωσική εφημερίδα «Κομερσάντ», στο οποίο τονίζεται, μεταξύ άλλων, ότι ο κ. Ράικοφ είναι έτοιμος να επανεξετάσει την επενδυτική απόφαση για το βουλγαρικό τμήμα (του αγωγού), με το σκεπτικό ότι η προηγούμενη κυβέρνηση συμφώνησε να συμμετάσχει στο έργο υπό αντίξοες συνθήκες.

Το έργο αναμένεται να χρηματοδοτηθεί πλήρως από τη ρωσική πλευρά, ενώ η βουλγαρική εταιρεία Bulgarian Energy Holding (ΒΕΗ)θα αποπληρώσει την επένδυση μέσω των τελών διαμετακόμισης, τα οποία θα είναι φθηνότερα σχεδόν κατά δύο φορές σε σχέση με τα τέλη που χρεώνονται από την Ουκρανία και η διαδικασία αποπληρωμής θα διαρκέσει 25 έτη, δήλωσε πηγή προσκείμενη σε κυβερνητικούς αξιωματούχους της Σόφιας, τονίζει η ρωσική εφημερίδα.