ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Στα 2,2 δισ. ευρώ η μηνιαία δαπάνη για την πληρωμή 4.387.270 συντάξεων

Στα 2,2 δισ. ευρώ η μηνιαία δαπάνη για την πληρωμή 4.387.270 συντάξεων

Ξεπερνά τα 2 δισ. ευρώ η συνολική μηνιαία δαπάνη για την καταβολή των 4.387.270 συντάξεων, κύριων και επικουρικών, που χορηγούνται από 93 διαφορετικούς ασφαλιστικούς φορέων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, η μηνιαία δαπάνη ανέρχεται στα 2.259.009.773 ευρώ, από τα οποία ποσό 1.982.681.797 ευρώ καταβάλλεται για την πληρωμή των κύριων συντάξεων και 276.327.975 για την πληρωμή των επικουρικών. Η συνολική ετήσια δαπάνη αγγίζει τα 27 δισ. ευρώ.

«Η οργάνωση του ασφαλιστικού συστήματος της χώρας μας περνάει σε μια νέα εποχή», εκτιμά το υπουργείο Εργασίας, καθώς για πρώτη φορά υπάρχει καθαρή εικόνα για τον αριθμό και το κόστος των συντάξεων που καταβάλλονται.

Αυτό κατέστη δυνατό με την εφαρμογή του Εθνικού Μητρώου Συντάξεων και Συνταξιούχων και του ηλεκτρονικού συστήματος «Ήλιος», που αποτελεί, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, ένα από τα πιο σύγχρονα, αξιόπιστα και αποτελεσματικά συστήματα στην Ευρώπη, ενημέρωσης και ελέγχου των συντάξεων και των συνταξιούχων.

Αφετηρία αποτέλεσε η δημιουργία του εθνικού μητρώου συντάξεων και συνταξιούχων στις 21-12-2012, το οποίο -με βραχίονα του συνολικού εγχειρήματος την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης (ΗΔΙΚΑ)- συγκέντρωσε για πρώτη φορά σε μία ενιαία ηλεκτρονική πλατφόρμα όλες τις συντάξεις και τους συνταξιούχους της χώρας. Το έργο ξεκίνησε από τη συμπλήρωση και την ενημέρωση των αριθμών ΑΜΚΑ και ΑΦΜ στις χορηγούμενες συντάξεις.

Απώτερος στόχος ήταν, σύμφωνα με τα στελέχη του υπουργείου, εκτός από την καταγραφή των συντάξεων σε μία ενιαία βάση παρακολούθησης, να επιτευχθεί ο μέγιστος βαθμός διαφάνειας στο ασφαλιστικό σύστημα, «φωτίζοντας» σκοτεινές και γκρίζες περιοχές του, κάτι που μέχρι πρότινος φάνταζε εξαιρετικά δύσκολο.

Το σύνολο των δεδομένων του Ηλεκτρονικού Συστήματος «Ήλιος» θα αποσταλεί στη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Με αυτό τον τρόπο, τα δεδομένα θα προσυμπληρώνονται αυτόματα στις φορολογικές δηλώσεις των συνταξιούχων, ώστε πέραν της σοβαρής εξοικονόμησης διοικητικού χαρακτήρα να κλείσει οριστικά ακόμη μια πηγή διαρροής εσόδων, δηλαδή αυτής από φοροδιαφυγή λόγω ανακριβών ή μη δηλωθεισών συντάξεων.

ΠΗΓΗ ΑΜΝΑ