ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΙΚΑ: Περισσότερες δόσεις σε επιχειρηματίες που οφείλουν

ΙΚΑ: Περισσότερες δόσεις σε επιχειρηματίες που οφείλουν

Η διοίκηση του ΙΚΑ ζήτησε από τις διοικήσεις της Εθνικής Τράπεζας, της Τράπεζας Πειραιώς, της Alpha Bank και της Eurobank, να δοθούν περισσότερες δόσεις σε όσους έχουν οφειλές στο ιδρυμα.

Σύμφωνα με το ΙΚΑ η πρόσφατη ρύθμιση δεν επαρκεί και ζητεί τη δημιουργία ειδικών τραπεζικών προϊόντων και δανείων, ώστε οι επιχειρηματίες να μπορέσουν να αποπληρώσουν τα χρέη τους.

Το θέμα συζητείται, υπό το συντονισμό της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών και του ΕΤΕΑΝ, και αναμένονται άμεσα οι οριστικές αποφάσεις (πιθανόν μέχρι αύριο).Ο διοικητής του ΙΚΑ Ροβέρτος Σπυρόπουλος, σε επιστολή του επισημαίνει ότι «στην παρούσα δυσχερή οικονομική περίοδο, οι επιχειρήσεις -ακόμα και οι βιώσιμες- δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στο στενό πλαίσιο των 48 δόσεων που νομοθετήθηκε παρά την επιδίωξη της κυβέρνησης, των διοικήσεων των Ταμείων και όλων των εργοδοτικών οργανώσεων για τις 72».

Στο πλαίσιο αυτό, ο διοικητής του ΙΚΑ προτείνει, μέσω σχεδιασμού ενός τραπεζικού προϊόντος, να δοθεί η δυνατότητα των 72 δόσεων, με επιτόκιο χαμηλότερο του 8,5% που ισχύει για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών.Σύμφωνα με την πρόταση, η δανειοδότηση της τράπεζας προς την επιχείρηση θα γίνεται μόνο αν η επιχείρηση έχει καταθέσει σε έναν ειδικό λογαριασμό πρώτα τη δική της μηνιαία δόση και λάβει πιστοποιητικό ασφαλιστικής ενημερότητας το οποίο θα χορηγεί το ΙΚΑ, ενώ πρόσθετη εγγύηση για τα δάνεια εξετάζεται να δίδεται και από το ΕΤΕΑΝ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας τάσσεται υπέρ της εφαρμογής του σχεδίου δανειοδότησης των οφειλετών απο τις τράπεζες θεωρώντας ότι αν δεν υπάρξουν διευκολύνσεις και περισσότερες δόσεις, η ρύθμιση δεν θα αποδώσει τα αναμενόμενα αποτελέσματα.

Σημειώνεται ότι οι οφειλές των Ταμείων σήμερα «αγγίζουν» τα 15 δισ. ευρώ (7 δισ. ευρώ είναι τα βεβαιωμένα στο ΙΚΑ και στον ΟΑΕΕ).