ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτιά στην οικονομία βάζει η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου

Φωτιά στην οικονομία βάζει η άνοδος της τιμής του αργού πετρελαίου

Η κρίση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες που μπορούν...

Η κρίση στη Μέση Ανατολή δημιουργεί όλες εκείνες τις συνθήκες που μπορούν να προκαλέσουν μια νέα μεγάλη ενεργειακή κρίση. Και μια τέτοια κρίση δεν θα μπορούσε παρά να αποτελέσει το "κερασάκι στην τούρτα" της γενικότερης κρίσης που μαστίζει αυτή τη στιγμή όλη την Ευρώπη.

Γι αυτό και η μία μετά την άλλη οι ευρωπαϊκές χώρες σπεύδουν να πάρουν προληπτικά μέτρα. Τελευταίος κρίκος σε αυτή την αλυσίδα ήταν η Ισπανία. Μέσα στο σαββατοκύριακο η Μαδρίτη ανακοίνωσε την νέα ελεγκτική της πολιτική για την αποτροπή ενός κύματος αυξήσεων στις λιανικές τιμές των καυσίμων. Κι εύλογα γεννάται το ερώτημα: η Αθήνα, τί κάνει;

Προς το παρόν, όχι και ιδιαιτέρως πολλά πράγματα. Πέραν κάποιων έκτακτων συσκέψεων που έχουν πραγματοποιηθεί στο υπουργείο Ανάπτυξης, το μόνο που κάνει προς το παρόν η κυβέρνηση είναι να παρακολουθεί με ...ψυχραιμία την ανοδο των τιμών στα πρατήρια.

Ήδη, η μέση τιμή της αμόλυβδης πλησιάζει αργά αλλά σταθερά προς τα επίπεδα του 1,7 ευρώ το λίτρο και μέχρι να τελειώσουν οι εχθροπραξίες στη Μέση Ανατολή, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει που μπορεί να έχει φτάσει. Κι όπως είναι φυσικό, ο εκνευρισμός που προκαλείται είναι ανάλογος, αλλά σε καμία περίπτωση αποτελεσματικός για την αντιμετώπιση του προβλήματος.

Αν πάντως επαληθευτούν οι αρνητικές προβλέψεις, τότε η έκρηξη στις τιμές των υγρών καυσίμων θα είναι αναπόφευκτη.

Σε έκθεση της η Nomura προβλέπει ότι το αργό θα μπορούσε να φτάσει ακόμα και στα 220 δολάρια το βαρέλι!΅ Εννοείται ότι σε αυτή την περίπτωση, απλώς, δεν θα μείνει τίποτα όρθιο στην ΕΕ...