ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας»

«Θα κάνουμε ότι χρειαστεί για την ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας»

Την συνεισφορά του προγράμματος αγοράς κρατικών ομολόγων στην ισχυροποίηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, υπογράμμισε ο Γεργκ Άσμουσεν, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΕΚΤ.

Ο επικεφαλής οικονομολόγος της ΕΚΤ κατέστησε σαφές πως το πρόγραμμα αγοράς απεριόριστων κρατικών ομολόγων διαθέτει ένα «πραγματικό» όριο, αντικρούοντας τους γερμανικούς ισχυρισμούς, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΚΤ θα κάνει «ότι χρειαστεί» για να συντελέσει στην ανάκαμψη της ευρωπαϊκής οικονομίας.

Νωρίτερα, την άποψη ότι η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας δεν μπορεί από μόνη της να επιλύσει την τρέχουσα κρίση στην Ευρωζώνη διατύπωσε ο Γεργκ Άσμουσεν, εκτελεστικό μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ, μιλώντας στο Συνταγματικό Δικαστήριο της Καρλσρούης, όπου εξετάζεται το πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων (ΟΜΤ) της ΕΚΤ.

Όπως ανέφερε, το να αποτραπεί μία χρεοκοπία δεν εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Επιπλέον, ο Asmussen υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν πρόκειται να αγοράσει κρατικά ομόλογα σε τόσο υψηλές τιμές, σημειώνοντας πως ο ELA (έκτακτη παροχή ρευστότητας) δεν είναι μέρος της νομισματικής πολιτικής, αλλά ένα μέτρο των εθνικών κεντρικών τραπεζών.