ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυθαίρετα: Αποπληρωμή προστίμων σε 100 ή 60 δόσεις

Αυθαίρετα: Αποπληρωμή προστίμων σε 100 ή 60 δόσεις

Ευνοϊκές ρυθμίσεις για την αποπληρωμή των προστίμων προβλέπει το σχέδιο νόμου για τα αυθαίρετα.

Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο αν το αυθαίρετο δηλωθεί έως το τέλος του 2013, το πρόστιμο θα μπορεί να αποπληρωθεί μέχρι και σε 100 δόσεις, ενώ εάν δηλωθεί μέσα στο 2014, σε 60 δόσεις. Ακόμη, μακροχρόνια άνεργοι θα μπορούν να «νομιμοποιούν» την κύρια κατοικία τους με το 50% του προστίμου.

Η έκπτωση 25% για την εφάπαξ καταβολή και 10% για την καταβολή του 30% του προστίμου εντός εξαμήνου παραμένουν.

Για τα κτίσματα με μεγάλες πολεοδομικές παρανομίες, με την πληρωμή παραβόλου και προστίμου, θα δίνεται κατ' αρχήν αναστολή κυρώσεων για 30 έτη, ενώ για την πλήρη νομιμοποίησή τους θα πρέπει να αγοράζεται συντελεστής δόμησης ίσος με την παρανομία του κτιρίου.

Τα προ της 9ης Ιουνίου 1975 ακίνητα, που έχουν αποκλειστική χρήση κατοικίας, θα εξαιρούνται οριστικά της κατεδάφισης με 500 ευρώ εφάπαξ. Για τα προ της 1ης Ιανουαρίου 1983 ακίνητα θα καταβάλλεται το 15% του προστίμου. Μικρές παραβάσεις θα νομιμοποιούνται με 500 ευρώ.

Τέλος, ιδρύεται η Τράπεζα Γης, ένας ηλεκτρονικός μηχανισμός διαχείρισης δικαιωμάτων μεταφοράς συντελεστή, ο οποίος θα ελέγχεται και θα χρηματοδοτείται από το Πράσινο Ταμείο.

Τη δυνατότητα αποπληρωμής του προστίμου μέχρι και σε 100 δόσεις, εφόσον το αυθαίρετο δηλωθεί έως το τέλος του 2013, θα δίνει ο νέος νόμος για την «τακτοποίηση» της αυθαίρετης δόμησης.