ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρουμανία: Μείωση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 4,5%

Ρουμανία: Μείωση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό του 4,5%

Στη μείωση του βασικού επιτοκίου στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 4,5%, προχώρησε το συμβούλιο της Εθνικής (Κεντρικής) Τράπεζας της Ρουμανίας. Η απόφαση αυτή τίθεται σε ισχύ από σήμερα, 6 Αυγούστου, επισημαίνεται στη σχετική ανακοίνωση που δόθηκε στη δημοσιότητα.

Επίσης, η Κεντρική Τράπεζα αποφάσισε να διατηρήσει τα υφιστάμενα επίπεδα των συντελεστών τήρησης των υποχρεωτικών ελάχιστων αποθεματικών των πιστωτικών ιδρυμάτων εκφρασμένων σε λέι και ευρώ.

Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας ξεπέρασε τις προσδοκίες και διέψευσε τις προβλέψεις παραγόντων της αγοράς που ανέμεναν μείωση του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης, τονίζεται - μεταξύ άλλων - σε δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης.

Η Κεντρική Τράπεζα ανακοίνωσε, επίσης, ότι, στις 7 Αυγούστου θα προβεί σε ανακοινώσεις για την πορεία του πληθωρισμού, καθώς εξέτασε και ενέκρινε την νέα τριμηνιαία έκθεση. Η απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας είχε θετικό αντίκτυπο στην χρηματιστηριακή αγορά του Βουκουρεστίου που έκλεισε τη χθεσινή συνεδρίαση με άνοδο 0,83%.

Στο μεταξύ, οικονομολόγοι εμπορικών τραπεζών δήλωσαν ότι οι επιπτώσεις στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων σε λέι, από την απόφαση της Κεντρικής Τράπεζας να μειώσει το βασικό επιτόκιο, θα γίνουν "ορατές σε διάστημα λίγων μηνών".

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ρουμανία:Νέα δανειακή συμφωνία με ΕΕ, ΔΝΤ και Παγκόσμια Τράπεζα

Συμφωνία με το ΔΝΤ έκλεισε η Ρουμανία

Ρουμανία: Αναμένει ρυθμό ανάπτυξης 2% για το 2013