ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βράβευση της Ματβιένκο από το ΕΒΕΑ

Βράβευση της Ματβιένκο από το ΕΒΕΑ

Την πρόεδρο του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας Βαλεντίνα Ματβιένκο, τίμησε σήμερα το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψής της στην Ελλάδα, σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο «Ερμής» του ΕΒΕΑ, παρουσία του προέδρου της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελου Μεϊμαράκη.

Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος επέδωσε στην κ. Ματβιένκο το μετάλλιο διακεκριμένης προσωπικότητας του ΕΒΕΑ, για την πολύχρονη προσφορά της στην ανάπτυξη των πολιτικών και οικονομικών σχέσεων των δύο χωρών. Κατά την τελετή της βράβευσης της κ. Ματβιένκο, ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι:

«Η ελληνορωσική φιλία όχι μόνο υφίσταται, αλλά και μπορεί να εκβαθυνθεί ακόμη περισσότερο». Ακόμη σημείωσε ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των ελληνορωσικών σχέσεων, αυτήν τη δύσκολη εποχή της οικονομικής κρίσης για τη χώρα μας είναι αναγκαία περισσότερο ίσως από κάθε άλλη φορά. Εξάλλου, η Βαλεντίνα Ματβιένκο, τόνισε ότι ακριβώς αυτός είναι ο σκοπός της επίσκεψής της στη χώρα μας.

«Η ενίσχυση των διακρατικών σχέσεων Ρωσίας και Ελλάδας αποτελεί προτεραιότητα για τη Ρωσία και σκοπός της επίσκεψής μου στην Ελλάδα, η οποία γίνεται κατ' εντολή του προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν, είναι να επιβεβαιώσω την πολιτική αυτή της χώρας μου. Αποτελεί στρατηγικής σημασίας ζητούμενο η εδραίωση και περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών, αναγκαία προϋπόθεση άλλωστε για την ειρήνη και τη σταθερότητα στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Ευρώπης».

Όπως ανέφερε επίσης η πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συμβουλίου της Ρωσίας, η επίσκεψή της στην Ελλάδα συμπίπτει με τα 185 χρόνια άριστων διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών, σχέσεων που μπορούν να εμβαθυνθούν ακόμη περισσότερο, καθώς υπάρχει άριστη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών σε διπλωματικό, αλλά και σε ανώτατο πολιτικό επίπεδο.

Η κ. Ματβιένκο έκανε εκτενή αναφορά στις πρόσφατες επιχειρηματικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών, επιβεβαιώνοντας το ενδιαφέρον της Gazprom για την εξαγορά της ΔΕΠΑ, αλλά και των Ρωσικών Σιδηροδρόμων για μεγάλες επενδύσεις, όχι μόνο στον ΟΣΕ, αλλά και γενικότερα σε όλο το συγκοινωνιακό πλέγμα της Ελλάδας, με στόχο να καταστεί συγκοινωνιακός κόμβος για ολόκληρη την Ευρώπη. Όπως τόνισε η κ. Ματβιένκο, υπάρχει πολιτική συναίνεση για κοινές επενδύσεις και το κλίμα είναι θετικό, επ' ωφελεία και των δύο χωρών.

Η κ. Ματβιένκο αναφέρθηκε ακόμη στη μεγάλη αύξηση του αριθμού των Ρώσων τουριστών που επισκέπτονται τη χώρα μας, χαρακτηρίζοντάς τους μάλιστα «γαλαντόμους». Στο σημείο αυτό, η Ρωσίδα αξιωματούχος ζήτησε από την ελληνική κυβέρνηση, με την ευκαιρία της ανάληψης της Προεδρίας της ΕΕ το πρώτο εξάμηνο του 2014 να συμβάλει για την απλοποίηση ή ακόμη και την κατάργηση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας.

Ο πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων Ευάγγελος Μεϊμαράκης, από την πλευρά του, τόνισε ότι «στο πρόσωπο της κ. Ματβιένκο βλέπουμε μια πολύ καλή φίλη της Ελλάδος». Σημείωσε την πρόθεση της ελληνικής κυβέρνησης να πρωτοστατήσει για την απλοποίηση των διαδικασιών για την έκδοση βίζας, ενώ αναφερόμενος στις επενδυτικές ευκαιρίες στη χώρα μας και στις αποκρατικοποιήσεις, τόνισε ότι όλες οι διεργασίες γίνονται με πλήρη διαφάνεια και με γνώμονα την ανάπτυξη. Κατέληξε δε, λέγοντας, ότι στην Ελλάδα υπάρχει πολιτική σταθερότητα και ομαλότητα, αναγκαίες προϋποθέσεις για την εισροή ξένων κεφαλαίων για επενδύσεις.