ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Καμιά ανησυχία από τους οίκους αξιολόγησης για τη γερμανική κυβέρνηση

Καμιά ανησυχία από τους οίκους αξιολόγησης για τη γερμανική κυβέρνηση

Οι οίκοι αξιολόγησης Fitch Ratings και Standard and Poor's εκτίμησαν σήμερα ότι ο νέος κυβερνητικός συνασπισμός τον οποίο πρόκειται να σχηματίσει η καγκελάριος Άγγελα Μέρκελ —θριαμβεύτρια των χθεσινών ομοσπονδιακών βουλευτικών εκλογών στη Γερμανία—, δεν θα επιφέρει κάποια μεταβολή στο αξιόχρεο της χώρας της ή της ευρωζώνης.

"Όποια κι αν είναι η δημοσιονομική πολιτική που θα εφαρμόσει η (επόμενη) γερμανική κυβερνητική συμμαχία, αυτή πιθανότατα θα συσσωματώνει τους ήδη υπάρχοντες στόχους", δηλαδή κατά κύριο λόγο "την περιστολή των δημοσίων δαπανών", σημείωσε ο οίκος αξιολόγησης Φιτς, καθώς η Μέρκελ έχει ήδη αρχίσει την διαδικασία αναζήτησης του επόμενου κυβερνητικού της εταίρου μετά την αποτυχία του FDP να εκλέξει βουλευτές στην Μπούντεσταγκ την Κυριακή.

Πιθανότερο σενάριο θεωρείται ο "μεγάλος συνασπισμός", μια συγκυβέρνηση των συντηρητικών της Μέρκελ με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Ο Φιτς επισήμανε σε ανακοίνωσή του ότι η πρόοδος που έχει επιτύχει η Γερμανία όσον αφορά τους στόχους ανάταξης των δημοσιονομικών της είναι τέτοια που της δίνει "επιπλέον περιθώριο ελιγμών για να απορροφήσει τα ενδεχόμενα σοκ όσον αφορά τα δημοσιονομικά της".

Η Γερμανία, η οποία πλέον μειώσει σχεδόν στο μηδέν το δημόσιο έλλειμμά της, διατηρεί πάντα το βέλτιστο αξιόχρεο, το περίφημο ΑΑΑ, στο οποίο την τοποθετούν και οι τρεις μεγάλοι αμερικανικοί οίκοι αξιολόγησης. Μόνον ο Moody's τοποθετεί το αξιόχρεο της Γερμανίας σε αρνητική προοπτική.

"Ενώ ο λόγος του χρέους προς το ΑΕΠ είναι ελαφρά πιο αυξημένος από τον μέσο όρο των άλλων κρατών με αξιολόγηση ΑΑΑ, άλλοι παράγοντες υποστηρίζουν το αξιόχρεο της Γερμανίας, όπως η ευελιξία που διαθέτει όσον αφορά την αναχρηματοδότησή της, η μεγάλη προστιθέμενη αξία της οικονομίας της και η ακλόνητη θέση της όσον αφορά τις διεθνείς επενδύσεις", επισήμανε ο οίκος αξιολόγησης Φιτς.

"Η πιθανότητα (να σχηματιστεί) ένας μεγάλος συνασπισμός. . . δεν επηρεάζει άμεσα το αξιόχρεο της ευρωζώνης", επισήμανε από την πλευρά του ο S&P, ο οποίος αναμένει ότι οι όποιες αλλαγές στον τρόπο αντιμετώπισης της κρίσης χρέους στην ευρωζώνη θα είναι μικρές—αν υπάρξουν. Ακόμη, ο οίκος υπενθυμίζει ότι οι Σοσιαλδημοκράτες τάχθηκαν υπέρ όλων των πακέτων στήριξης των κρατών της ευρωζώνης στις ψηφοφορίες οι οποίες διεξήχθησαν στην Μπούντεσταγκ.