ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μπλόκο της ΕΚΤ στη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων

Μπλόκο της ΕΚΤ στη μετακύλιση των ελληνικών ομολόγων

Αδιάλλακτη στάση τηρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στο αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για την επιμήκυνση της περιόδου λήξεως των ελληνικών ομολόγων που έχουν στην κατοχή της οι κεντρικές τράπεζες της ευρωζώνης, εντείνοντας τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η κυβέρνηση στην προσπάθεια της να αποφύγει νέα οριζόντια μέτρα.

Συνολικά, ομόλογα ύψους 19 δισ. ευρώ λήγουν έως το 2016, εκ των οποίων το μγαλύτερο μέρος και συγκεκριμένα τα 10 δισ. ευρώ θα πρέπει να εξοφληθούν μέσα στο 2014.

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να πείσει την τρόικα να εξοφληθούν αργότερα αυτά τα ομόλογα, ώστε να αποδεσμευθούν πολύτιμοι πόροι για την οικονομία και να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό, χωρίς να επιβληθούν επώδυνα μέτρα στο μέτωπο των μισθών και των συντάξεων.

Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ Γεργκ Άσμουσεν, δήλωσε τη Δευτέρα, προσερχόμενος στη συνεδρίαση του Eurogroup στο Λουξεμβούργο, ότι «πρέπει να βρούμε τρόπο να κλείσουμε» το χρημοτοδοτικό κενό που εμφανίζει η ελληνική οικονομία στο δεύτερο εξάμηνο του 2014, αλλά αυτό δεν μπορεί να γίνει με μετακύλιση ομολόγων, καθώς αυτό σημαίνει «νομισματική χρηματοδότηση», δηλαδή απευθείας χρηματοδότηση κρατών από κεντρική τράπεζα, κάτι που, όπως είπε, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτό από την ΕΚΤ (σ.σ. απαγορεύεται από το καταστατικό της) και την Ευρωζώνη.

Το κενό αυτό εκτιμάται στα 5 με 6 δισ. ευρώ περίπου.

Όπως είπε ο κ. Άσμουσεν. είναι θέμα των ελληνικών Αρχών να πράξουν τα απαραίτητα, ώστε να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση που έχει διακοπεί και είναι σημαντικό να κλείσουν το «σημαντικό» δημοσιονομικό κενό που υπάρχει για το 2014.

Ο Γ. Άσμουσεν υπογράμμισε ακόμη ότι το σημερινό Eurogroup θα προχωρήσει σε μια πρώτη ανταλλαγή απόψεων για το πως θα καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό του σημερινού προγράμματος.

«Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο η χώρα μπορεί να προχωρήσει με τις ιδιωτικοποιήσεις», δήλωσε με νόημα.

Διαβάστε επίσης:

Όλι Ρεν: Μέσα στις επόμενες εβδομάδες οι αποφάσεις για την Ελλάδα

Στουρνάρας: Θα καλύψουμε το δημοσιονομικό κενό χωρίς νέα μέτρα

ΣΟΚ από το ΔΝΤ: Ζητά εφάπαξ φόρο 10% στις καταθέσεις