ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Όμιλος Τιτάν: Αντέχει στην κρίση και βελτιώνει τα βασικά μεγέθη

Όμιλος Τιτάν: Αντέχει στην κρίση και βελτιώνει τα βασικά μεγέθη

Στη μακροπρόθεσμη στρατηγική που ακολουθεί αναφέρθηκε ο όμιλος ΤΙΤΑΝ, σε εκδήλωση της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών στο Χρηματιστήριο Αθηνών.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση, εκτεταμένη συζήτηση έγινε γύρω από την ανθεκτικότητα που επέδειξε ο όμιλος, εν μέσω της διεθνούς κρίσης, κατορθώνοντας ουσιαστική βελτίωση βασικών μεγεθών, την περίοδο 2008 - 2012, όπως:

Αύξηση του παραγωγικού δυναμικού κατά σχεδόν 20%, κυρίως με επέκταση των δραστηριοτήτων στις αναδυόμενες αγορές.

Ενίσχυση των θεμελιωδών οικονομικών μεγεθών του ομίλου, μέσω στις δημιουργίας ελεύθερων ταμειακών ροών, επιτυγχάνοντας μείωση του δανεισμού κατά σχεδόν 50%, μείωση του σταθερού κόστους κατά 16% και μείωση των εξόδων πωλήσεων και διοίκησης (SG&A) κατά 22%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η βελτίωση κατορθώθηκε, δίχως να ζητηθεί η συνεισφορά των μετόχων σε αυξήσεις κεφαλαίου. Στη συνέχεια, ο όμιλος παρουσίασε τις τάσεις των αγορών στις τέσσερις γεωγραφικές περιοχές όπου δραστηριοποιείται, Ελλάδα και Δυτική Ευρώπη, ΗΠΑ, Νοτιοανατολική Ευρώπη και Ανατολική Μεσόγειο.

Σε μεγαλύτερο βάθος, έγινε ανασκόπηση της αγοράς των ΗΠΑ, όπου ο όμιλος διαθέτει 2 σύγχρονα εργοστάσια παραγωγής τσιμέντου και εκτεταμένο δίκτυο καθετοποιημένων δραστηριοτήτων, σκυρόδεμα, αδρανή, τσιμεντόλιθους και μονάδες επεξεργασίας ιπτάμενης τέφρας.

H παρουσίαση έκλεισε με αναφορά στις προοπτικές των αγορών για το υπόλοιπο του 2013.

Συγκεκριμένα, στην Ελλάδα, το 2013, εκτιμάται ότι η ζήτηση δομικών υλικών θα σημειώσει περαιτέρω μείωση σε ηπιότερο βαθμό από τα εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα του 2012.

Στις ΗΠΑ, αναμένεται ανάκαμψη της αγοράς οικιστικών ακινήτων, ιδιαίτερα σε περιοχές, όπως η Φλόριντα, οι οποίες είχαν χτυπηθεί περισσότερο από τη κρίση. Στη Νοτιοανατολική Ευρώπη, παρά τα πρώτα σημάδια βελτίωσης, η αγορά δομικών υλικών παραμένει αναιμική.

Στην Αίγυπτο, η κρίσιμη πολιτική κατάσταση καθιστά κάθε εκτίμηση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της αγοράς εξαιρετικά αβέβαιη, όπως άλλωστε συμβαίνει κατά τα τελευταία 2,5 χρόνια.