ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σε εξέλιξη η συνάντηση ΥΠΟΙΚ – τρόικας

Σε εξέλιξη η συνάντηση ΥΠΟΙΚ – τρόικας

Συνάντηση με τους επικεφαλής της τρόικας στο υπουργείο Οικονομικών έχουν αυτή την ώρα ο Γιάννης Στουρνάρας και το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, σε μια προσπάθεια να γεφυρωθεί η διαφορά των δύο πλευρών για τα πρόσθετα μέτρα για το 2014.

Αρχικά, το «ραντεβού» με τους εκπροσώπους των δανειστών είχε προγραμματιστεί για το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής, αλλά η τρόικα είχε ζητήσει διήμερη προθεσμία, προκειμένου να συγκεντρώσει επιπλέον στοιχεία από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, για την εκτέλεση του προϋπολογισμού και το ύψος του πρωτογενούς πλεονάσματος, καθώς και από το υπουργείο Εργασίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τα μεγάλα «ανοικτά μέτωπα» για τους εκπροσώπους των δανειστών εστιάζονται στο φορολογικό σύστημα και στις «τρύπες» στα ασφαλιστικά ταμεία.

Εκ μέρους του υπουργείου Οικονομικών δεν έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο νέων μέτρων για το 2014, αλλά αυτά προσδιορίζονται σε 500 - 700 εκατ. ευρώ (αντί των 2- 2,5 δισ. ευρώ που φέρεται να ζητεί η τρόικα) και σε ουδεμία περίπτωση γίνονται δεκτό τα πρόσθετα μέτρα να αφορούν μισθούς, συντάξεις και φόρους.

Εκτός από τα νέα μέτρα για το 2014, η τρόικα έχει θέσει ευρύ φάσμα απαιτήσεων, όπως, την απελευθέρωση των πλειστηριασμών και των επαγγελματικών ενοικίων, την υλοποίηση χωρίς παρεκκλίσεις του προγράμματος για απολύσεις και διαθεσιμότητα, την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, τις παρεμβάσεις στα κλειστά επαγγέλματα και στις αγορές, το κλείσιμο των αμυντικών βιομηχανιών της χώρας, κ.ά..

Για τις συζητήσεις με την κυβέρνηση, η τρόικα θα ενημερώσει το Eurogroup της 14ης Νοεμβρίου, ενώ, μια εβδομάδα αργότερα, στις 21 Νοεμβρίου, πρέπει να κατατεθεί στη Βουλή το τελικό σχέδιο του νέου προϋπολογισμού.

Διαβάστε επίσης:

Η διαπραγμάτευση με την τρόικα φέρνει νέα μέτρα το 2014

Όλι Ρεν: Από το 2016 οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Κρίσιμο ραντεβού Στουρνάρα με την τρόικα την Κυριακή

Ασφαλιστικό: Έρχεται «ψαλίδι» στις συντάξεις σε ΔΕΚΟ και τράπεζες

Ρoή Ειδήσεων