ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων με τη χρήση φυσικού αερίου

Σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων με τη χρήση φυσικού αερίου

«Ανυπολόγιστα» τα οφέλη για το περιβάλλον

Δυναμικά στο προσκήνιο επανέρχεται η θέρμανση με φυσικό αέριο, τόσο λόγω της μεγάλης εξοικονόμησης που εξασφαλίζει έναντι του πετρελαίου, όσο και λόγω των δωρεάν τελών σύνδεσης και των άτοκων χρηματοδοτήσεων των εγκαταστάσεων που προσφέρονται από τις ΕΠΑ σε μεγάλο ποσοστό των νοικοκυριών στην αγορά. Παράλληλα, η ωρίμανση αυτής της αγοράς έχει περιορίσει και τα κόστη προμήθειας του απαραιτήτου εξοπλισμού, ενώ τα δίκτυα διανομής - οι αγωγοί - καλύπτουν πλέον πολύ μεγάλο μέρος των μεγάλων αστικών κέντρων. Και συνεχίζουν να επεκτείνονται.

Capture1

Ακόμα οικονομικότερο φέτος

Έχει άλλωστε γίνει πλέον ευρύτερα γνωστό πως σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του υπουργείου ανάπτυξης για τη μέση τιμή του πετρελαίου θέρμανσης και του φυσικού αερίου κατά την τελευταία χειμερινή περίοδο (Οκτώβριος 2012 - Απρίλιος
2013), η εξοικονόμηση που πέτυχαν τα νοικοκυριά που χρησιμοποίησαν το φυσικό αέριο έναντι αυτών που επέλεξαν το πετρέλαιο θέρμανσης ήταν της τάξης του 40%. Φέτος, με βάση τις διεθνείς τιμές κατά τον Οκτώβριο του 2013 οπότε και η τιμή του φυσικού αερίου διαμορφώθηκε στα επίπεδα των 6,8 λεπτών ανά κιλοβατώρα, η εξοικονόμηση που προκύπτει από τη χρήση του φυσικού αερίου έναντι του πετρελαίου θέρμανσης (τιμή αναφοράς 1,30 ευρώ ανά λίτρο) είναι ακόμα μεγαλύτερη

Λύση για το περιβάλλον

Και όλα αυτά με παράλληλη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα και γενικότερα ρύπων, την ώρα που η πολιτεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των αυξημένων ρύπων από την καύση ακατάλληλων ξύλων και άλλων υλικών σε τζάκια και σόμπες. Γίνεται δε ευκολότερα αντιληπτό γιατί αυξάνονται οι αιτήσεις για νέες συνδέσεις, εάν προστεθεί στα παραπάνω το γεγονός ότι το φυσικό αέριο προσφέρει θέρμανση χωρίς εξαρτήσεις όπως προπληρωμές και παραγγελίες, με σταθερή παροχή. Όπως επίσης, το ότι μπορεί να συμβάλει περαιτέρω στην οικονομία των νοικοκυριών, εφόσον χρησιμοποιηθεί για μαγείρεμα (οι εστίες δε χρειάζονται προθέρμανση και η ταχύτητα στο μαγείρεμα αυξάνεται με χαμηλότερο κόστος σε σχέση με τις συμβατικές) και ζεστό νερό (χωρίς χρόνους αναμονής και με άμεση ρύθμιση της θερμοκρασίας).

Είναι χαρακτηριστικό πως ήδη από την καλοκαιρινή περίοδο ο αριθμός των νέων αιτήσεων στη Θεσσαλονίκη ξεπέρασε τις 1.000 ανά μήνα και συνέχισε να αυξάνεται τους φθινοπωρινούς μήνες, έτσι ώστε πάνω από 600.000 κάτοικοι της Θεσσαλονίκης και πάνω από 180.000 κάτοικοι στη Θεσσαλία να έχουν πλέον συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου – ποσοστό 45% και πλέον επί του συνολικού πληθυσμού. Ανάλογη είναι φυσικά και η εικόνα στην Αττική.

Capture2

Προσφορές

Η ΕΠΑ Αττικής μάλιστα αυτή την περίοδο όχι μόνο χρηματοδοτεί απευθείας και άτοκα την εγκατάσταση θέρμανσης φυσικού αερίου σε κεντρικές θερμάνσεις κτηρίων (η χρηματοδότηση αποπληρώνεται σε 18 έως 30 διμηνιαίες δόσεις μέσω των λογαριασμών), αλλά επιπλέον προσφέρει με σημαντική έκπτωση ή και εντελώς δωρεάν τα τέλη σύνδεσης για κεντρικές και αυτόνομες συνδέσεις. Προσφορές βέβαια κάνουν και οι ΕΠΑ Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας. Σημειώνεται πως πέραν των κεντρικών θερμάνσεων, είναι δυνατόν να εγκατασταθεί σύστημα θέρμανσης φυσικού αερίου σε ένα μεμονωμένο διαμέρισμα, το οποίο θα λειτουργεί αυτόνομα και ανεξάρτητα με την τοποθέτηση ατομικού επιτοίχιου λέβητα με ενσωματωμένο καυστήρα φυσικού αερίου – συσκευή η οποία έχει πολύ μικρές διαστάσεις και μπορεί εκτός από συνεχή και οικονομική θέρμανση να καλύψει και τις ανάγκες για ζεστό νερό. Η παροχή γίνεται με εξωτερική σωλήνωση που φτάνει από το μετρητή μέχρι τον ατομικό λέβητα.

Γρήγορες αποσβέσεις

Η στροφή στο φυσικό αέριο εγγυάται απόσβεση των όποιων επιπλέον εξόδων συνεπάγεται μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα, ενώ οι διεθνείς εξελίξεις – οι οποίες χαρακτηρίζονται από τη διαρκή ανακάλυψη νέων κοιτασμάτων και τεχνολογιών που επιτρέπουν την εξόρυξη πρόσθετων πόρων, όπως είναι το σχιστολιθικό αέριο - υποδηλώνουν ότι οι τιμές του φυσικού αερίου θα παραμείνουν χαμηλές.

Την ίδια ώρα, το φυσικό αέριο είναι, σύμφωνα με τους επιστήμονες, το πιο καθαρό και λιγότερο ρυπογόνο συμβατικό καύσιμο. Η καύση του παράγει σημαντικά λιγότερο διοξείδιο του άνθρακα και ως εκ τούτου - υποκαθιστώντας τα άλλα καύσιμα - συμβάλλει στη μείωση του φαινομένου του θερμοκηπίου, ενώ δεν περιέχει ενώσεις θείου που ρυπαίνουν το περιβάλλον και προκαλούν το φαινόμενο της όξινης βροχής και δεν περιέχει μονοξείδιο του άνθρακα – συνεπώς δεν είναι τοξικό.