ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέο ραντεβού Στουρνάρα με την τρόικα την Κυριακή

Νέο ραντεβού Στουρνάρα με την τρόικα την Κυριακή

Για το πρωί της Κυριακής ορίσθηκε το νέο ραντεβού του υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα με τους επκεφαλής της τρόικας, στον απόηχο της συνεδρίασης του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

Απαντώντας στις ασφυκτικές πιέσεις των δανειστών για σκληρά μέτρα το 2014, ο κ. Στουρνάρας τόνισε (σε συνέτευξή του στο CNBC) ότι δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας, καθώς, όπως είπε, «είναι επικίνδυνα» .

«Έχουμε καλύψει το 80% της απαραίτητης δημοσιονομικής προσαρμογής. Έτσι το 20% που απομένει, δεν συνιστά τη στιγμή που θα τεθεί εν κινδύνω η κυβέρνηση», επισήμανε.

Στη συνεδρίαση του Euroroup τα πράγματα εξελίχθηκαν δυσάρεστα για την ελληνική πλευρά, καθώς εκδηλώθηκε προβληματισμός για την πολιτική βούληση που υπάρχει στην Ελλάδα και συγκεκριμένα για το αν θα τηρηθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα.

Η ελληνική πλευρά προτείνει στην τρόικα μέτρα διαρθρωτικού χαρακτήρα που αντιστοιχούν στο 0,7% του ΑΕΠ, δηλαδή σε 1,3 δισ. ευρώ, για την κάλυψη του δημοσιονομικού κενού για το 2014, ενώ οι δανειστές ανεβάζουν τον «πήχυ» στα 2 δισ. ευρώ περίπου.

Εππλέον, ζητούν να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό και για το 2015 και πιέζουν ασφυκτικά εισπρακτικά μέτρα, όπως η μείωση των κύριων συντάξεων ή η κατάργηση των επικουρικών, σενάριο που δείχνει το επικρατέστερο.

Επίσης, η τρόικα αμφισβητεί τις αλλαγές στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων και επιμένει για την πλήρη απελευθέρωση των πλειστηριασμών.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την τύχη της αμυντικής βιομηχανίας της χώρας, αυτή κρέμεται κυριολεκτικά σε τεντωμένο σκοινί, καθώς η τρόικα δείχνει να μην δέχεται τίποτα λιγότερο από το «λουκέτο» των Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων και της ΕΛΒΟ.

Διαβάστε επίσης:

Γ. Στουρνάρας: «Δεν χρειάζονται νέα μέτρα λιτότητας, είναι επικίνδυνα»

Μέτρα και για το 2015 ζητούν οι δανειστές

Αυστηρό μήνυμα Eurogroup: Τελειώνετε με τις διαπραγματεύσεις!