ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πυρά κατά της τρόικας για την Ελλάδα εξαπολύει το Ευρωκοινοβούλιο

Πυρά κατά της τρόικας για την Ελλάδα εξαπολύει το Ευρωκοινοβούλιο

Σφοδρές επικρίσεις κατά της πολιτικής της τρόικας στην Ελλάδα, εξαπολύουν βουλευτές από όλες τις πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ήδη, όπως επισημαίνει η Deutsche Welle, από τις αρχές Νοεμβρίου το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχει συστήσει ειδική επιτροπή για να αξιολογήσει την τρόικα, διερευνώντας λάθη, παραλείψεις, ευθύνες και θα είναι η πρώτη φορά που αξιολογούνται δημοσίως οι ίδιοι οι «αξιολογητές».

Η σχετική πρωτοβουλία είχε ξεκινήσει από τους Πράσινους και τους Σοσιαλδημοκράτες, αλλά βρίσκει πλέον υποστηρικτές και σε άλλους πολιτικούς χώρους.

Ο Φρανκ Ένγκελ, ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος από το Λουξεμβούργο, ελληνομαθής και γνώστης της Ελλάδας, δηλώνει χαρακτηριστικά: «Την περασμένη εβδομάδα ήμουν στην Αθήνα και, για παράδειγμα, ένας πρώην υπουργός μου έλεγε ότι όταν ήρθαν από την τρόικα να ελέγξουν το υπουργείο του, υπήρχαν γενικοί διευθυντές της Κομισιόν που δεν γνώριζαν καν τη νομική βάση της διαδικασίας. Νομίζω ότι πρέπει να τα εξετάσουμε αυτά τα θέματα. Από κει και πέρα βλέπουμε ότι από την αρχή της αποστολής της η τρόικα έχει πέσει έξω σε όλες τις προβλέψεις για τα οικονομικά μεγέθη και αυτό επίσης είναι κάτι που πρέπει να εξετάσουμε».

Ιδιαίτερη θέρμη στην αυστηρή αξιολόγηση της τρόικας δείχνει ο επικεφαλής των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών στο Στρασβούργο, Χάνες Σβόμποντα. Η στήριξή του είχε εκφραστεί παράλληλα με τις προσδοκίες για αλλαγή γραμμής στο Βερολίνο μετά τις γερμανικές εκλογές και υπό την πίεση των Σοσιαλδημοκρατών, οι οποίοι αναμένεται να συμμετάσχουν στον «μεγάλο συνασπισμό» υπό την Άνγκελα Μέρκελ.

Τις δικές της προτάσεις για την αξιολόγηση της τρόικας θα διατυπώσει και η Ευρωπαϊκή Αριστερά, όπως δηλώνει ο Γερμανός ευρωβουλευτής Γιούργκεν Κλούτε.

Τα συμπεράσματα της αξιολόγησης θα ανακοινωθούν τον Απρίλιο του 2014, δηλαδή λίγο πριν τις ευρωεκλογές.

Αυτό σημαίνει ότι το ζήτημα της Ελλάδας και των άλλων «χωρών της κρίσης» θα κυριαρχήσει στην προεκλογική συζήτηση.

Σημαίνει, όμως, και κάτι άλλο: ότι τα συμπεράσματα έρχονται κατόπιν εορτής, καθώς τον Απρίλιο ούτως ή άλλως εκπνέει το μνημόνιο, αποχωρεί η τρόικα και τερματίζεται η χρηματοδότηση της Ελλάδας, σύμφωνα τουλάχιστον με τα μέχρι στιγμής συμπεφωνημένα.