ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός

Το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου ψηφίζεται ο προϋπολογισμός

Ξεκινά την Τρίτη η μάχη για τον προϋπολογισμό του 2014 στην Ολομέλεια της Βουλής, την ίδια ώρα που η τρόικα ακολουθεί σκληρή στάση στις διαπραγματεύσεις, με αιχμή το πολιτικά «καυτό» θέμα των πλειστηριασμών και ενώ έχει «ανάψει» για τα καλά η κόντρα της κυβέρνησης με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου, με ονομαστική ψηφοφορία τα μεσάνυχτα και αφού θα έχουν προηγηθεί οι ομιλίες του πρωθυπουργού και των αρχηγών των κομμάτων της αντιπολίτευσης.

Στον προϋπολογισμό του 2014 προβλέπεται ανάπτυξη, έπειτα από έξι χρόνια ύφεσης, 0,6% από ύφεση 4% φέτος. Ενδέχεται τελικώς, η ύφεση φέτος να «κλείσει» στο 3,8%.

Επίσης, εκτιμάται ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα διαμορφωθεί σε 2,956 δισ. ευρώ (ή 1,6% του ΑΕΠ), από 812 εκατ. ευρώ φέτος. Υπενθυμίζεται ότι στο δεκάμηνο, το πρωτογενές πλεόνασμα ήταν 2,6 δισ. ευρώ περίπου, αν και υπάρχουν, σύμφωνα με την αντιπολίτευση τουλάχιστον, ορισμένες «γκρίζες ζώνες», δηλαδή εννοούν ότι τα στοιχεία είναι «φουσκωμένα», αφού δεν υπολογίζονται διάφορα μεγέθη (όπως π.χ. οι πραγματικές επιστροφές φόρων).

Η ανεργία, πάντως, θα συνεχίσει να παραμένει σε υψηλά επίπεδα (συγκεκριένα στο 26% από 27% φέτος), όπως άλλωστε και το δημόσιο χρέος, που προβλέπεται να υποχωρήσει οριακά στο 177,8% του ΑΕΠ, από 178,2% φέτος.

Διαβάστε επίσης:

Στη Βουλή προς συζήτηση ο προϋπολογισμός του 2014

Πρωτογενές πλεόνασμα 2,6 δισ. ευρώ στο δεκάμηνο

Υπ.Οικ.:Επιστροφή στην ανάπτυξη και πρωτογενές πλεόνασμα 3 δισ. ευρώ