ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γιατί η Ελλάδα πετά 50 εκατ. ευρώ για την προεδρία στην ΕΕ;

Γιατί η Ελλάδα πετά 50 εκατ. ευρώ για την προεδρία στην ΕΕ;

Η υπερχρεωμένη χώρα στο επίκεντρο της ευρωπαϊκής κρίσης, που επί χρόνια δεν ήταν σε θέση να κάνει μεταρρυθμίσεις και που εξαρτάται οικονομικά από την υπόλοιπη Ευρώπη, η Ελλάδα, θα γίνει επικεφαλής της ΕΕ από 1ης Ιανουαρίου...

Θα αποτελέσει πολιτικό υπόδειγμα; Αναρωτιέται το γερμανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο. Ο γερμανός δημοσιογράφος υπενθυμίζει δήλωση του υφυπουργού Εξωτερικών Δημήτρη Κούρκουλα σε γερμανική εφημερίδα ότι «θέλουμε να γίνουμε επί έξι μήνες έντιμοι μεσολαβητές και να ξεχάσουμε τα εθνικά μας συμφέροντα» και κάνει αναφορά στην ομάδα των 170 συνεργατών του που επί εβδομάδες προετοιμάζουν την προεδρία και η οποία αριθμητικά είναι ολιγομελής σε σχέση με την αντίστοιχη επί πολωνικής προεδρίας.

Με την ομάδα του ο Κούρκουλας, που έχει αναλάβει το συντονισμό της ανάληψης της ελληνικής προεδρίας, έχει φιλόδοξους στόχους: την ολοκλήρωση όσο το δυνατόν περισσότερων νομοθετικών πρωτοβουλιών πριν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ολοκληρώσει τη θητεία του και κλείσει για τις ευρωεκλογές. «Το προβληματικό παιδί της ευρωζώνης πρέπει να αποδείξει ότι τα χειρότερα έχουν περάσει και για την ίδια τη χώρα και για τη νομισματική ένωση» σχολιάζει η Weser Kurier.

«Το θετικό μήνυμα είναι ότι η πορεία είναι προς τη σωστή κατεύθυνση, οι απαισιόδοξοι ωστόσο βλέπουν την κατάσταση διαφορετικά και αναρωτιούνται γιατί η Ελλάδα πετά 50 εκατομ. ευρώ για την προεδρία τη στιγμή που η τρόικα διαπιστώνει χρηματοδοτικό κενό και ζητά τη λήψη επιπλέον μέτρων» σημειώνει ο σχολιαστής.

Το γιατί δαπανά η Ελλάδα τόσα ευρώ, χωρίς να τα έχει περίσσευμα είναι ένα ερώτημα και για τον ελληνικό λαό...