ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Μόνιμα ισοδύναμα αν ισχύσουν οι επιστροφές στα ειδικά μισθολόγια

Μόνιμα ισοδύναμα αν ισχύσουν οι επιστροφές στα ειδικά μισθολόγια

Για το ενδεχόμενο να επιβληθούν μόνιμα δημοσιονομικά ισοδύναμα αν επιστραφούν οι περικοπές στα ειδικά μισθολόγια προειδοποίησε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας με δηλώσεις του στους Financial Times (FT) έπειτα από την ομόφωνη διαπίστωση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) πως πρέπει να ακυρωθεί η υπουργική απόφαση που προβλέπει τις περικοπές στις αποδοχές των ενστόλων, λόγω συνταγματικών προβλημάτων.


Στο δημοσίευμα οι FT σχολιάζοντας την απόφαση του ΣτΕ σχετικά με την ακύρωση των μισθολογικών περικοπών που είχαν επιβληθεί στους ένστολους το 2012 στο πλαίσιο του μνημονίου για τον δανεισμό της Ελλάδας, τονίζει ότι αυτό ενδέχεται να εκτροχιάσει την εκτέλεση του προϋπολογισμού του 2014 και να οδηγήσει σε παρόμοια αιτήματα από μέρους και άλλων ομάδων δημοσίων λειτουργών.

Ο κ. Σταϊκούρας, ο οποίος είναι αρμόδιος για την εκτέλεση του προϋπολογισμού, δήλωσε στη βρετανική εφημερίδα ότι το ζήτημα αυτό δημιουργεί έναν «επιπρόσθετο πονοκέφαλο, έστω κι αν ξεπεράσαμε τους δημοσιονομικούς μας στόχους για το 2013. . . Θα το κάνουμε εάν είμαστε υποχρεωμένοι, αλλά θα πρέπει να βρούμε δημοσιονομικά ισοδύναμα (μέτρα) επί μονίμου βάσεως».

xristos-staikouras

Ωστόσο τόνισε ότι η κυβέρνηση θα εξασφαλίσει ότι υπάρχει περιθώριο για να βοηθηθούν οι χαμηλοσυνταξιούχοι.

Ακόμη, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε στους FT πως δεν είναι σαφές εάν και κατά πόσον η απόφαση του ΣτΕ θα ισχύσει αποκλειστικά και μόνον για τα στελέχη των ενόπλων δυνάμεων και των υπηρεσιών ασφαλείας ή θα συμπεριλάβει και άλλους εργαζόμενους στο «ίδιο ειδικό μισθολογικό καθεστώς», όπως οι δικαστικοί και οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι.

Εάν όλες αυτές οι ομάδες εργαζομένων ομαδοποιηθούν το κόστος για τον προϋπολογισμό θα μπορούσε να υπερβεί το 1 δισεκ. ευρώ, ποσό που ισούται με το 0,5% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος (ΑΕΠ) της Ελλάδας, επισήμανε ο αναπληρωτής υπουργός.

Διαβάστε επίσης:

Αυξήσεις από 200 ευρώ στους ενστόλους

Δημοσιονομικές ανατροπές φέρνει η απόφαση του ΣτΕ για τους ένστολους

«Άκυρες» οι περικοπές αποδοχών στους ένστολους

Αντισυνταγματικές από 1/8/2012 οι περικοπές των αποδοχών των ενστόλων