Νέα υποβάθμιση της Ουκρανίας από S&P

Νέα υποβάθμιση της Ουκρανίας από S&P

Σε νέα υποβάθμιση του αξιόχρεου της Ουκρανίας, τη δεύτερη μέσα σε τρεις εβδομάδες, προχώρησε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, μετά τις βιαιότητες των τελευταίων ημερών.

Η αξιολόγηση της Ουκρανίας μειώθηκε κατά μια βαθμίδα, στο "CCC", το οποίο αντιστοιχεί σε μια χώρα η οποία βρίσκεται κοντά στη στάση πληρωμών και συνδυάζεται με αρνητική προοπτική, πράγμα που σημαίνει πως ο οίκος εξετάζει το ενδεχόμενο νέας υποβάθμισης του αξιόχρεου της Ουκρανίας.

«Η υποβάθμιση αντανακλά την άποψή μας ότι η πολιτική κατάσταση στην Ουκρανία έχει επιδεινωθεί ουσιαστικά. Πιστεύουμε ότι αυτό αυξάνει την αβεβαιότητα αναφορικά με τη συνέχιση της παροχής χρηματοπιστωτικής στήριξης από τη Ρωσία στη διάρκεια του 2014 και θέτει σε αυξανόμενο κίνδυνο την ικανότητα της κυβέρνησης να ανταποκρίνεται στην εξυπηρέτηση του χρέους», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο οίκος.

Εκτιμά ακόμη ότι το μέλλον της σημερινής ουκρανικής ηγεσίας είναι τώρα περισσότερο αβέβαιο απ' ό,τι ήταν σε οποιαδήποτε στιγμή αφότου άρχισαν οι διαμαρτυρίες το Νοέμβριο του 2013.

Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, η αρνητική προοπτική σημαίνει ότι υπάρχει τουλάχιστον μία στις τρεις πιθανότητες η αξιολόγηση της Ουκρανίας να μειωθεί εκ νέου μέσα στους 12 επόμενους μήνες.