ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

S&P: Διατηρεί σε CCC/C τις τράπεζες Πειραιώς και Άλφα

S&P: Διατηρεί σε CCC/C τις τράπεζες Πειραιώς και Άλφα

Ο Standard & Poor’s επιβεβαίωσε την αξιολόγηση `CCC/C` για τις ελληνικές τράπεζες Αλφα και Πειραιώς, διατηρώντας, ωστόσο, αρνητικές τις προοπτικές (Negative Outlook) των δύο τραπεζών.

Ο οίκος αναφέρει πως δεν αναμένει από τις δύο τράπεζες ότι η αύξηση κεφαλαίου στην οποία θα προχωρήσουν, "θα δημιουργήσει ένα επαρκές μαξιλάρι για να καλύψει τις υψηλές πιστωτικές ζημιές" που αναμένει να δει από τα μεγάλα και αυξανόμενα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αλλά και από τα δάνεια που έχουν αναδιαρθρωθεί.

Με αυτό υπόψη, αναφέρει ο S&P, "αναμένουμε ότι το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα είναι πρόθυμο και θα έχει την ικανότητα" να παραχωρήσει κεφαλαιακή στήριξη στις τράπεζες Αλφα και Πειραιώς και ως εκ τούτου, όπως σημειώνει, επιβεβαιώνουμε την μακροπρόθεσμη και βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση «CCC/C" των δύο τραπεζών.

Οι αρνητικές προοπτικές αντανακλούν, σύμφωνα με τον Standard & Poor’s, την πιθανότητα να υποβαθμίσει τις δύο ελληνικές τράπεζες κατά τη διάρκεια των επόμενων 18-24 μηνών, αν εκτιμήσει πως πρόκειται να προχωρήσουν σε αθέτηση των υποχρεώσεων τους, λόγω ανεπάρκειας κεφαλαίων ή ρευστότητας.

Η Τράπεζα Πειραιώς έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα επιχειρήσει να αντλήσει νέα κεφάλαια ύψους 1,75 δισεκατομμυρίων ευρώ και η Αλφα κεφάλαια ύψους 1,2 δισ. ευρώ.

Διαβάστε επίσης

Μόνον 11 χώρες στον κόσμο έχουν πιστοληπτική αξιολόγηση AAA