ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Moody's: Απειλεί με υποβάθμιση 10 τουρκικές τράπεζες

Moody's: Απειλεί με υποβάθμιση 10 τουρκικές τράπεζες

Για πιθανή υποβάθμιση των αξιολογήσεων 10 τουρκικών τραπεζών, κάνει λόγο ο διεθνής οίκος Moody`s Investors Service.

Η απόφαση του αντανακλά τις ανησυχίες όσον αφορά τις πιέσεις για αυτόνομη ενίσχυση της ρευστότητας των τραπεζών, καθώς το περιβάλλον λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος της Τουρκίας θα γίνει πιο δύσκολο κατά τους επόμενους 12-18 μήνες, λόγω της ουσιαστικής επιβράδυνσης του ρυθμού αύξησης του πραγματικού τουρκικού ΑΕΠ, το οποίο εξακολουθεί να είναι εκτεθειμένο σε σημαντικούς καθοδικούς κινδύνους.

Οι τουρκικές τράπεζες είναι οι Akbank TAS, Asya Katilim Bankasi A.S., Sekerbank T.A.S., T.C. Ziraat Bankasi A.S., Turk Ekonomi Bankasi A.S., Turkiye Garanti Bankasi A.S., Turkiye Halk Bankasi A.S., Turkiye Is Bankasi A.S., Turkiye Vakiflar Bankasi T.A.O. και Yapi ve Kredi Bankasi A.S. (YapiKredi).

Oi αξιολογήσεις των τουρκικών τραπεζών επηρεάζονται και από το κλίμα αβεβαιότητας, λόγω των υφιστάμενων πολιτικών εξελίξεων στην Τουρκία.

Τέλος, ο Moody`s αναφέρει ότι το τραπεζικό σύστημα και οι οικονομικές του υποχρεώσεις έχουν αυξηθεί σημαντικά σε σχέση με την αύξηση του τουρκικού ΑΕΠ τα τελευταία χρόνια και αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει και κατά τα επόμενα έτη, αυξάνοντας το δυνητικό κόστος του κράτους για στήριξη τραπεζών, σε περίπτωση ανάγκης.

Διαβάστε επίσης

Ο οίκος αξιολόγησης Moody's αναβάθμισε την προοπτική της ΕΕ