ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Επιστροφή στην ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα

ΔΝΤ: Επιστροφή στην ανάπτυξη και μείωση της ανεργίας στην Ελλάδα

Επιστροφή στην ανάπτυξη εντός της τρέχουσας χρονιάς και περαιτέρω ενίσχυση της οικονομικής δραστηριότητας το 2015 προβλέπει για την Ελλάδα το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

Επίσης, προβλέπεται μείωση της ανεργίας στη χώρα μας, σύμφωνα με την εξαμηνιαία έκθεση για την κατάσταση και τις προοπτικές της παγκόσμιας οικονομίας (World Economic Outlook) του ΔΝΤ.

Όπως αναφέρεται στην έκθεση, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας θα είναι 0,6% το 2014 και 2,9% το 2015.

Όσον αφορά την ανεργία εκτιμάται ότι θα μειωθεί φέτος στο 26,3% και την επόμενη χρονιά στο 24,4% .

Το ΔΝΤ θεωρεί ότι θα συνεχιστούν οι αποπληθωριστικές πιέσεις, κάνοντας λόγο για πληθωρισμό στο 0,4% το 2014 και για 0,3% το 2015.

Γενικότερα για την ευρωζώνη, τονίζεται ότι τα επίπεδα του πληθωρισμού θα διαμορφωθούν σε επίπεδα πολύ πιο χαμηλά έναντι του διακηρυγμένου στόχου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Το Ταμείο ζητά «τολμηρότερη δράση» επί του συγκεκριμένου ζητήματος.

Σύμφωνα με την έκθεση, προβλέπεται πλεόνασμα τρεχουσών συναλλαγών στο 0,9% του ΑΕΠ το 2014 και στο 0,3% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

Για την παγκόσμια οικονομία, το ΔΝΤ προβλέπει βελτίωση και ενίσχυσή της κατά 3.6% εντός του 2014 και 3,9% το 2015.

Ο διευθυντής του τμήματος Οικονομικής Έρευνας του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρντ, παρουσιάζοντας χθες την έκθεση, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, αναφέρθηκε στις προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία. Ειδικότερα για την ευρωζώνη, δήλωσε ότι η οικονομία της Γερμανίας είναι η πιο ισχυρή και υπολογίζεται να διευρυνθεί κατά 1,7%.

Επίσης, τόνισε ότι, για πρώτη φορά, τα τελευταία δύο χρόνια, οι προβληματικές οικονομίες του ευρωπαϊκού νότου θα έχουν «χαμηλό, αλλά σταθερό ρυθμό ανάπτυξης».

Ο κ. Μπλανσάρντ ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ανάκαμψη από την οικονομική κρίση του 2008, δεν είναι μόνο πιο έντονη, αλλά και περισσότερο διευρυμένη».

Στη συνέχεια, σημείωσε ότι τα μέτρα λιτότητας που επέβαλαν ορισμένες κυβερνήσεις, προκειμένου να μειώσουν τις δαπάνες τους, «έχουν χαλαρώσει», ενώ οι επενδυτές «ανησυχούν λιγότερο» για την πιθανότητα χρεοκοπίας αυτών των χωρών. Επίσης, υποστήριξε ότι οι τράπεζες «ισχυροποιούνται σταδιακά».

Ένα άλλο ζήτημα που έθιξε στη συνέντευξη Τύπου ήταν οι «κίνδυνοι που εξακολουθούν να υπάρχουν» για την παγκόσμια οικονομία και ότι σημαντικό είναι και το πρόβλημα της «άνισης κατανομής» του πλούτου.

Για τις ΗΠΑ, είπε ότι θα πετύχουν τη «μεγαλύτερη ανάπτυξη» ανάμεσα στις ανεπτυγμένες οικονομίες, γύρω στο 2,8% το 2014. Για την ευρωζώνη προβλέπεται αύξηση του ΑΕΠ 1,2% και για την Ιαπωνία 1,4%. Η Κίνα και η Ινδία θα προχωρήσουν σε ρυθμούς ανάπτυξης 7,5% και 5,4% αντίστοιχα.

Το ευρύτερο μήνυμα του ΔΝΤ, το οποίο αναμένεται να στείλει και η γενική διευθύντρια του Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ, στο πλαίσιο της εαρινής συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσιγκτον, μέσα στην τρέχουσα εβδομάδα, θα στηρίζεται στην άποψη ότι ενώ προβλέπονται αισιόδοξες προοπτικές για το άμεσο μέλλον, εντούτοις η οικονομική κατάσταση, σε διεθνές επίπεδο, θα εξακολουθήσει να έχει «πολλά χρόνια βραδείας και υποδεέστερης ανάπτυξης».

Η κ. Λαγκάρντ αναμένεται να τονίσει την αναγκαιότητα εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, ώστε οι χώρες να μπορέσουν να βελτιώσουν τις «αναπτυξιακές προοπτικές» τους.

Διαβάστε επίσης:

Το ΔΝΤ βλέπει εκλογές στην Ελλάδα μέχρι το καλοκαίρι!

ΔΝΤ: Τα χαμηλά επιτόκια καθιστούν λιγότερο αναγκαία τη λιτότητα