ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Σαμποτάζ» από την τρόικα στις 100 δόσεις της Εφορίας

«Σαμποτάζ» από την τρόικα στις 100 δόσεις της Εφορίας

Η τρόικα έχει ήδη τονίσει ότι δεν είναι αντίθετη σε μία ρύθμιση «ανακούφισης» των πολιτών που χτυπήθηκαν από την κρίση, θέτει όμως αυστηρές προϋποθέσεις και προδιαγραφές.

Η πιο σκληρή από αυτές είναι η τελική δήμευση περιουσιακών στοιχείων μέχρι του ποσού της οφειλής εάν ο οφειλέτης επί τρεις φορές δεν ανταποκριθεί στην υποχρέωση αποπληρωμής των δόσεών του.

Συγκεκριμένα, οι δανειστές στην πρόταση που μελετάται από το οικονομικό επιτελείο, ανατρέπουν τη λογική ο οφειλέτης απλώς να τίθεται εκτός ρύθμισης αν χάσει κάποιες δόσεις, σύμφωνα με πληροφορίες,του Πρώτου Θέματος. Και για να επιτρέψουν στην κυβέρνηση αυτό το ουσιαστικό αλλά και «επικοινωνιακό» δώρο των δόσεων με μακρύ ορίζοντα,, ζητούν «αίμα».

Πρόκειται για μια απαίτηση η οποία προβληματίζει έντονα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης, καθώς μετά την περιπέτεια με το θέμα των πλειστηριασμών κανένας δεν θέλει να τεθεί εκ νέου θέμα απώλειας ακίνητης περιουσίας ή απόσπασης χρημάτων από καταθετικούς λογαριασμούς.

Σύμφωνα με το σχέδιο των δανειστών, οι πληρωμές θα πρέπει να γίνονται υποχρεωτικά μέσω ανοιχτών εκ μέρους των οφειλετών τραπεζικών λογαριασμών, από όπου άμεσα το Δημόσιο και οι κατά τόπους εφορίες και τα Ταμεία θα μπορούν να παίρνουν τα χρήματα. Στόχος αυτής της πρότασης είναι να αποφευχθεί ο συνωστισμός των πολιτών στο γκισέ αλλά και ταυτόχρονα το κράτος να έχει τρόπο να εισπράττει.

Σύμφωνα με την εισήγηση των δανειστών , οι οφειλέτες θα δικαιούνται να μην πληρώσουν το πολύ μέχρι τρεις δόσεις. Κάθε φορά όμως που δεν θα είναι συνεπείς (που δεν έχουν φροντίσει δηλαδή να υπάρχουν χρήματα στους λογαριασμούς που θα έχουν δηλώσει προς τις Εφορίες και τα Ταμεία) θα υπάρχουν ποινές που ακόμα δεν έχουν προσδιοριστεί, αλλά το πιθανότερο είναι να αφορούν προσαυξήσεις στα ποσά έως και 50%.

Παράλληλα λόγω της σύνδεσης με τους τραπεζικούς λογαριασμούς υπάρχουν σκέψεις να ισχύουν ανάλογες κυρώσεις όχι μόνο αν δεν πληρωθεί κάποια δόση, αλλά κι αν ο οφειλέτης δεν πληρώσει άλλες φορολογικές του υποχρεώσεις όπως για παράδειγμα ΦΠΑ ή τον φόρο εισοδήματος.

Παράλληλα τα Δημόσιο θα έχει το δικαίωμα –κάτι για το οποίο θα υπογράφει ο οφειλέτης- να δημοσιοποιεί τα στοιχεία του, ενώ θα ζητείται συναίνεση για ελέγχους «ανά πάσα στιγμή» ώστε να διαπιστώνεται η πραγματική οικονομική κατάσταση όσων χρωστάνε. Εξάλλου υποχρεωτική θα είναι η δήλωση όλων των ατομικών και οικογενειακών περιουσιακών στοιχείων όσων θελήσουν να κάνουν χρήση των ευεργετικών 100 δόσεων ως προς τα ληξιπρόθεσμα χρέη τους.

Διαβάστε επίσης: «Ψαλίδι» στους συντελεστές δόμησης και τα ψηλά κτίρια κοντά σε αρχαία