ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκκληση ΟΟΣΑ προς ΕΚΤ για λήψη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης

Έκκληση ΟΟΣΑ προς ΕΚΤ για λήψη μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης

Σταδιακή βελτίωση στη διάρκεια της επομένης διετίας εκτιμά ο ΟΟΣΑ πως θα παρουσιάσει η παγκόσμια οικονομία.

H ευρωζώνη όμως θα συνεχίσει να αντιπαλεύει την οικονομική στασιμότητα και τον αυξημένο κίνδυνο αποπληθωρισμού.

Η πρόβλεψη του ΟΟΣΑ για τον πληθωρισμό της ΕΕ το 2015 διαμορφώνεται σε 0,6% και για το 2016 σε 1,0% ήτοι σημαντικά χαμηλότερα από τον καταστατικό στόχο της ΕΚΤ που καλεί για την διαμόρφωση του πληθωρισμού πλησίον αλλά χαμηλότερα του 2,0%.

Ο ΟΟΣΑ καλεί την μάλιστα ΕΚΤ να προχωρήσει σε περαιτέρω μέτρα πιστωτικής χαλάρωσης στην ευρωζώνη, με στόχο την τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας.

Ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), αναφέρει στην έκθεσή του, πως θα υπάρξουν σημαντικές αποκλίσεις μεταξύ των κρατών- μελών, τόσο σε όρους ανάπτυξης και νομισματικής πολιτικής, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει σε σαφείς διακυμάνσεις στις αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Οι ΗΠΑ και η Βρετανία θα εμφανίσουν ισχυρότερη ανάπτυξη έναντι της ευρωζώνης και της Ιαπωνίας και μεταξύ των αναπτυσσομένων κρατών, η Ινδία, η Ινδονησία και η Νότιος Αφρική είναι εκείνες που θα ανακάμψουν σταδιακά και σταθερά.

Η οικονομία της Ρωσίας αναμένεται να παρουσιάσει στασιμότητα στην διάρκεια του επομένου έτους ενώ η οικονομική δραστηριότητα της Κίνας θα υποχωρήσει ελαφρά την ίδια περίοδο.

Συνολικά, η παγκόσμια οικονομία αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 3,3% εφέτος, 3,7% το 2015 και 3,9% το 2016, εκτιμά ο ΟΟΣΑ, επιβεβαιώνοντας εκτιμήσεις που διατυπώθηκαν κατά την πρόσφατη σύνοδο των κρατών μελών της G-20 στην Αυστραλία.

Η οικονομία της Ιαπωνίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό μικρότερο του έως τώρα προβλεπόμενου.

Μολονότι οι περισσότερες εκτιμήσεις ήταν αμετάβλητες, η πρόβλεψη για την Ιαπωνία μειώθηκε κατά το ήμισυ για το 2014 με αποτέλεσμα να διαμορφωθεί σε 0,8% για το 2015, μετά τις ενδείξεις ύφεσης που σημείωσε η οικονομία της κατά το τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σχετικές ειδήσεις