ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έχει τον τρόπο του, ο ΣΥΡΙΖΑ...

Έχει τον τρόπο του, ο ΣΥΡΙΖΑ...

Η αποτύπωση των γεγονότων με χρονολογική σειρά έχει τη σημασία της, ώστε να κατανοήσουμε τον τρόπο που εργάζεται η νέα κυβέρνηση:

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Την περασμένη Πέμπτη ο Μάρτιν Σουλτς παίρνει την πρώτη «κρυάδα» για τις θέσεις της κυβέρνησης Τσίπρα.

Πριν καλά- καλά δημιουργηθεί αρνητικό κλίμα στην Ευρώπη από τον Σουλτς, έρχεται την Παρασκευή ο Ντάισελμπλουμ και φεύγει σοκαρισμένος και οργισμένος.

Ήδη από το βράδυ της Παρασκευής το Eurogroup ετοιμάζει σφοδρή επίθεση στην Ελλάδα, που θα επισημοποιήσει τη ρήξη και θα κόψει τους γέφυρες επικοινωνίας.

Αμέσως η ελληνική κυβέρνηση εκπονεί τη στρατηγική της: Ο Βαρουφάκης φεύγει για το Παρίσι, για τη στρατηγική συμμαχία με την κυβέρνηση Ολάντ, βλέπει τον Σαπέν, προσλαμβάνει τη Lazard, συμφωνεί με το Παρίσι να στηριχθεί η Ελλάδα. Αμέσως η Γαλλία –παρόντος του Βαρουφάκη, εκτείνει τον άξονα στήριξης της Ελλάδας μέχρι την Ουάσιγκτον.

Ενώπιον αυτής της κατάστασης, το Eurogroup ακυρώνει τη δημόσια επίθεσή του στην Ελλάδα. Ακολουθούν οι δηλώσεις Ομπάμα και η στήριξη από τη Γαλλία. Η κυβέρνηση Τσίπρα πίεσε τα πράγματα στα άκρα, και εκεί που χρειαζόταν, μάζεψε τις αντιδράσεις. Πέρασε την πολιτική της, χωρίς κόντρες.

Κάτι παρόμοιο έγινε με τις τράπεζες. Οι αλλαγές ξεκίνησαν από την πιο «ιδιωτική» τράπεζα, την Eurobank , πρόεκυψαν ως απόφαση των μετόχων, ενώ επέλεξε τη συνέχεια της παρούσας διοίκησης με την Τράπεζα Πειραιώς. Όλα αυτά μέσα στο σαββατοκύριακο. Τη Δευτέρα, οι τράπεζες κτύπησαν διψήφιες ποσοστιαίες αυξήσεις στο Χρηματιστήριο.

Έχει τον τρόπο του ο ΣΥΡΙΖΑ, αναμφίβολα...

Σχετικές ειδήσεις