ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τι είναι τα IOUs που εισηγούνται αμερικανοί οικονομολόγοι για την € λιτότητα

Τι είναι τα IOUs που εισηγούνται αμερικανοί οικονομολόγοι για την € λιτότητα

Με αφορμή το άρθρο του Wolfgang Münchau στους Financial Times, επανέρχεται ως πρόταση από αμερικανούς οικονομολόγους η κυκλοφορία παράλληλου εσωτερικού μέσου πληρωμής και εν γένει συναλλαγών, συνδεδεμένου με το ευρώ και με πλεονέκτημα ότι δεν επιβαρύνει τα ελλείμματα στις χώρες της ευρωζώνης που αντιμετωπίζουν την οικονομική κρίση και χρειάζονται επειγόντως ανάπτυξη.

Του Βασίλη Βασιλόπουλου

Τι προτείνουν για να τονωθεί η ανάπτυξη σε χώρες της Ευρωζώνης.

Την εισαγωγή ενός παράλληλου – εσωτερικής χρήσης νομίσματος, συνδεδεμένου με το ευρώ εισηγούνται αρκετό καιρό τώρα, οικονομολόγοι που βεβαίωσαν την πρόβλεψή τους για την αδιέξοδη ευρω-λύση της σκληρής λιτότητας.

Όπως αναφέρει μέσω των FT, ο Wolfgang Münchau, σήμερα, η πιο λογική λύση για την τόνωση της κατανάλωσης στην Ελλάδα (και τις άλλες χώρες με παρόμοια προβλήματα), είναι η εισαγωγή ενός παράλληλου λογιστικού ή ηλεκτρονικού νομίσματος, που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για συγκεκριμένους σκοπούς.

Επικαλείται την πρόταση για Gnotes (ομοίως για τις άλλες χώρες – Inotes για την Ισπανία), του αμερικανού οικονομολόγου Robert Parenteau, ο οποίος προτείνει τα «χρεόγραφα με φορολογική προοπτική»

Πρόκειται για υποσχετική (IoUs - I owe you - σου χρωστάω) με εγγύηση τα μελλοντικά φορολογικά έσοδα. Αυτή είναι μια λύση – εργαλείο που χρησιμοποιείται σε πολιτειακό επίπεδο στις ΗΠΑ, όπως αναφέρει ο Münchau.

Πρόκειται για φορολογική πίστωση, που επιτρέπει στις χώρες να διαχειρίζονται δημοσιονομικά ελλείμματα χωρίς αύξηση του χρέους, μέχρι να ανακάμψει η οικονομία.

Κατά τον συντηρητικό οικονομολόγο του Πανεπιστημίου του Σικάγο, John Cochrane, θα μπορούσαν να κυκλοφορήσουν IOUs με τη μορφή ηλεκτρονικού χρήματος για να χρησιμοποιούνται στην καταβολή συντάξεων και άλλες πληρωμές.

Τα IOUs θα μπορούσε να είναι ένα εσωτερικό μέσο συναλλαγών για να αγοράσει κανείς τρόφιμα στα καταστήματα ή για να ανακεφαλαιοποιήσει μέρος του τραπεζικού συστήματος.

Δεν χρησιμοποιούνται για εξωτερικές πληρωμές και κυρίως δεν επιβαρύνουν το χρέος μιας χώρας.

Σχετικές ειδήσεις