ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Ρεαλιστική λύση η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος

Αντιπρόεδρος Κομισιόν: Ρεαλιστική λύση η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος

Ως την πλέον ρεαλιστική λύση για την Ελλάδα χαρακτήρισε την επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, αρμόδιος για θέματα ευρώ, Βλάντις Ντομπρόβσκις, προσερχόμενος στη σημερινή (16/2) συνεδρίαση του Eurogroup στις Βρυξέλλες.

«Η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος είναι η πλέον ρεαλιστική λύση» δήλωσε χαρακτηριστικά, τονίζοντας πως η βάση της διαπραγμάτευσης είναι ο σεβασμός των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η κάθε πλευρά.

Παράλληλα, ο κ. Ντομπρόβσκις πρόσθεσε πως η θέση της Επιτροπής είναι ότι «η πιο ρεαλιστική λύση είναι η επέκταση του υπάρχοντος προγράμματος, που θα δώσει περισσότερο χρόνο στις διαπραγματεύσεις».

«Είναι σημαντικό να φτάσουμε σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό, λαμβάνοντας υπόψη ότι το πρόγραμμα λήγει τέλη Φεβρουαρίου», συμπλήρωσε, για να συνεχίσει: «Πρωτίστως, όμως, χρειαζόμαστε ένα σήμα από τις ελληνικές Αρχές ότι θα εκφράσουν τη δέσμευση να ολοκληρώσουν επιτυχώς αυτό το πρόγραμμα».

Σε ό,τι δε αφορά στη χρονική διάρκεια της παράτασης του προγράμματος, ο Λετονός αντιπρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε ότι θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης, εκτιμώντας ότι μια περίοδος δύο ως έξι μηνών θα ήταν κατάλληλη.

Εξάλλου, ο υπουργός Οικονομικών της Ιρλανδίας Πολ Νούνα ανέφερε ότι αν η ελληνική πλευρά ζητήσει την παράταση του υφιστάμενου προγράμματος θα διευκολύνει πολύ τις συζητήσεις και θα άρει εμπόδια.

«Δεν ξέρουμε ακόμη ποια είναι τα συγκεκριμένα αιτήματα της ελληνικής πλευράς, τα οποία αναμένουμε να διευκρινιστούν σήμερα» ανέφερε ο Π. Νούναν και σημείωσε ότι στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου δεν σημειώθηκε ιδιαίτερη πρόοδος που να σηματοδοτεί υπέρβαση της κατάστασης και τώρα η μπάλα βρίσκεται στο ελληνικό γήπεδο.

Σχετικά με ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ο Π. Νούναν ανέφερε πως η συζήτηση εγείρει ορισμένα νομικά ζητήματα, αλλά και ζητήματα χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών. «Για τον λόγο αυτόν επιμένω ότι η επέκταση του προγράμματος είναι η πλέον άμεση λύση για την αντιμετώπιση του προβλήματος», δήλωσε ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών, χωρίς να αποκλείσει την επέκταση του προγράμματος και τη διαπραγμάτευση επί ενός νέου προγράμματος το καλοκαίρι.

Σχετικές ειδήσεις