ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τα όπλα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας

Τα όπλα της κυβέρνησης στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας

Με όπλα της τη βελτίωση της απόδοσης των εισπρακτικών μηχανισμών, τις προτάσεις για τα ληξιπρόθεσμα και τον κατά το δυνατόν περιορισμό των ενδοομιλικών συναλλαγών, παρουσιάζει σήμερα η κυβέρνηση τις προτάσεις της για τις μεταρρυθμίσεις που θα λειτουργήσουν ως γέφυρα ενός άλλου προγράμματος, το οποίο θα σέβεται και θα προστατεύει τις θυσίες του ελληνικού λαού τα τελευταία χρόνια.

Του Διαμαντή Σεϊτανίδη

Η ενταντική δουλειά της Νάντιας Βαλαβάνη, την οποία παρουσίασε προ ημερών στους Έλληνες δημοσιογράφους, είναι το κλειδί στη βελτίωση των εσόδων, την οποία επικαλείται η κυβέρνηση κι η οποία κυμαίνεται κατ' εκτίμηση από 5 έως 7 δισ. ευρώ για το 2015.

- Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής,

- η μάχη κατά της διαφθοράς,

- η ολοκλήρωση της προσπάθειας για ηλεκτρονικές προμήθειες του δημοσίου,

- ο έλεγχος των ενδοομιλικών συναλλαγών και

- η επιβάρυνση των ευπόρων στρωμάτων, ως αντιστάθμισμα της ελάφρυνσης των πιο αδύνατων (αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης) είναι οι "ράγες" πάνω στις οποίες θα κινηθεί το τρένο των ελληνικών προτάσεων για τις μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται να εγκριθούν από το Euro Working Group αύριο, καθώς και το Eurogroup και τα εθνικά κοινοβούλια των κρατών της Ευρωζώνης έως τις 28/2. Αν όλα αυτά πάνε κατ' ευχήν, τότε στα τέλη Απριλίου η κυβέρνηση Τσίπρα πρέπει να παρουσιάσει ένα ολοκληρωμένο σε λεπτομέρειες σχέδιο μεταρρυθμίσεων, αναλυτικά κοστολογημένων, με ορίζοντα το 2016.

Η καμένη γη Σαμαρά

Σημαντικό πρόβλημα στις ελληνικές προσπάθειες είναι το περίπου 2 δισ. ευρώ έλλειμμα στα έσοδα το τελευταίο τετράμηνο, λόγω της δραματικής αδυναμίας της κυβέρνησης Σαμαρά να εισπράξει ακόμα και τα πιο στοιχειώδη δημόσια έσοδα. Επιπροσθέτως, η εκτέλεση του προϋπολογισμού το 2014 έχει αποκαλύψει "τρύπα" περίπου 1 δισ ευρώ, που κάνει τα πράγματα ακόμα πιο δύσκολα. Κι όλα αυτά, την ώρα που από το Μάριτο έως το Μάιο η Ελλάδα πρέπει να πληρώσει σε έντοκα γραμμάτια και σε δάνεια, κάτι λιγότερο από 10,5 δισ. ευρώ.

Ο Βαρουφάκης προσπαθεί να ελαχιστοποιήσει αυτό το πρόβλημα, δίνοντας το βάρος στις δικές του δεσμεύσεις, όπως η διατήρηση των πρωτογενών πλεονασμάτων, που όμως για φέτος δεν θα είναι πάνω από 1,5%, η καταπολέμηση του αποπληθωρισμού (οι προβλέψεις μιλούν για περίπου 1% πληθωρισμό φέτος, με προοπτική να φτάσει έως το 3%) και η εν συνεχεία σύνδεση του πληθωρισμού με τη ρήτρα αποπληρωμής ή μετακύλισης του χρέους. Αλλά αυτό, πάει για αργότερα.

Εάν το πακέτο αυτό γίνει δεκτό από τους δανειστές, θα κληθούν να καλύψουν το μεγαλύτερο μέρος (πάνω από 9 δισ. ευρώ) των δανειακών υποχρεώσεων της Ελλάδας μέχρι τα τέλη Μαΐου. Ακόμα κι έτσι, όμως, πρέπει εμείς να βρούμε άλλα 900 εκατ. ευρώ από αύξηση των εσόδων, μέχρι το τέλος Μαΐου!

Σχετικές ειδήσεις