ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Χωρίς εκπλήξεις οι δηλώσεις Μέρκελ για την Ελλάδα

Χωρίς εκπλήξεις οι δηλώσεις Μέρκελ για την Ελλάδα

Αναμενόμενες ήταν οι δηλώσεις που έκανε η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη συνάντησή της με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τα υπόλοιπα μέλη της Κομισιόν.

Η Μέρκελ κάλεσε την Αθήνα να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Eurogroup, γιατί αυτό έχει προτεραιότητα, όπως ανέφερε. Πρόσθεσε ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για την επιτυχή έκβαση του δεύτερου προγράμματος βοήθειας προς την Ελλάδα και επεσήμανε ότι οι τρεις θεσμοί θα προβούν στην αξιολόγηση της εφαρμογής των συμφωνηθέντων. Η καγκελάριος επέμεινε ότι υπάρχει ακόμη πολλή δουλειά ως την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος. Υπενθύμισε, πάντως, ότι η γερμανική ομοσπονδιακή κάτω Βουλή υπερψήφισε την παράταση του ελληνικού προγράμματος με μεγάλη πλειοψηφία.

Ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, από τη δική του πλευρά, ανέφερε ότι, επί του παρόντος, οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα είναι πρόωρη. Όπως είπε, αυτή τη στιγμή όλες οι προσπάθειες επικεντρώνονται στην εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup. Ο Γιούνκερ επισήμανε επίσης ότι τους επόμενους μήνες η Ελλάδα δεν θα πρέπει να λαμβάνει μονομερείς αποφάσεις και υπενθύμισε ότι η λήψη των όποιων κοινωνικών μέτρων θα πρέπει να συνοδεύεται από ισοδύναμα αντισταθμιστικά μέτρα.

Εξάλλου, κατά τη συνάντηση της Γερμανίδας καγκελάριου με τον πρόεδρο της Κομισιόν συζητήθηκαν η κατάσταση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, η συμφωνία ελεύθερου εμπορίου TTIP και το ψηφιακό θεματολόγιο της ΕΕ, παρουσία του αρμόδιου Γερμανού Επιτρόπου, Γκίντερ Έτινγκερ.

Σχετικές ειδήσεις