ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Η Ελλάδα ζούσε υπεράνω των δυνατοτήτων της...

Σόιμπλε: Η Ελλάδα ζούσε υπεράνω των δυνατοτήτων της...

Φρένο στις απαιτήσεις της Ελλάδας σχετικά με το ζήτημα των γερμανικών επανορθώσεων, έσπευσε να βάλει ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τονίζοντας ότι αυτό έχει ρυθμιστεί από πολλού.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ», τόνισε ότι οι αιτίες των προβλημάτων στην Ελλάδα δεν βρίσκονται στις Βρυξέλλες, στην Ευρώπη ή τη Γερμανία, αλλά στο ότι «η Ελλάδα ζούσε για πολύ καιρό υπεράνω των δυνατοτήτων της».

«Ίσως η ευρωζώνη ήταν επίσης ένας πειρασμός», διατείνεται ο Σόιμπλε, προσθέτοντας ότι «όλα αυτά πρέπει να ειπωθούν από τους υπεύθυνους, διότι είναι σημαντικό να πείσουν την κοινή γνώμη για την αναγκαιότητα των μεταρρυθμίσεων, για να υπάρξει έξοδος από την κρίση και αυτό είναι δύσκολο γιατί τα συνθήματα δεν βοηθούν».

«Η υπεύθυνη ηγεσία θα πρέπει να προσπαθήσει να φέρει τις προσδοκίες του πληθυσμού σε εναρμόνιση με την πραγματικότητα», συμπληρώνει ο Γερμανός ΥΠΟΙΚ, σημειώνοντας ότι τη στιγμή που διάβασε τα περί λύσης του προβλήματος του ελληνικού χρέους με την καταβολή γερμανικών επανορθώσεων, αναρωτήθηκε εάν αυτό θα βοηθήσει να γίνουν αποδεκτές από την κοινή γνώμη οι υποκείμενες σε έγκριση αποφάσεις.

Αφού μάλιστα ο ίδιος θεώρησε ότι η πολιτική επηρεάζεται από την κοινή γνώμη και αυτό ονομάζεται «διαχείριση προσδοκιών», τόνισε σχετικά με το αν υπάρχει πρόθεση από το Βερολίνο για καταβολή πολεμικών επανορθώσεων στην Ελλάδα: «Το θέμα έχει ρυθμιστεί εδώ και δεκαετίες. Η Γερμανία στις 8 Μαΐου 1945 έχασε για πολύ καιρό την κυριαρχία της, την οποία επανέκτησε στις 3 Οκτωβρίου 1990 με τις προϋποθέσεις της Συνθήκης “2 συν 4”, και από τότε έχει προχωρήσει 25 χρόνια».

Στη συνέχεια, ο Σόιμπλε δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι «φυσικά» δεν έχει προσβάλει Έλληνες συναδέλφους του και δεν φταίει ο ίδιος αν ελληνικά Μέσα Ενημέρωσης δεν μεταφράζουν σωστά μια δήλωση στον Τύπο του Γερμανού υπουργού Οικονομικών.

Σχετικά, δε, με το αν τίθεται και πάλι σε συζήτηση από την πλευρά της Αθήνας μια διαγραφή χρέους και ένα τρίτο πρόγραμμα βοήθειας, σημειώνει πως «ο Αλέξης Τσίπρας έχει ο ίδιος τονίσει ότι η Ελλάδα δεν θέλει πρόγραμμα. Ο σεβασμός επιβάλλει να παραμείνει κανείς σε αυτό που ειπώθηκε από τον πρωθυπουργό και κανείς δεν επέβαλε ποτέ κάτι που ο άλλος δεν θέλει καν».

Ως προς τη διαγραφή χρέους αναφέρει ότι - γνωρίζοντας ο ίδιος καλά το πρόβλημα της Ελλάδας, διότι, όπως λέει, έχει ασχοληθεί ολόκληρες νύχτες με αυτό - όποιος συζητά αυτή τη στιγμή για διαγραφή χρέους, προφανώς δεν γνωρίζει πως τα επόμενα χρόνια το θέμα χρέος θα είναι το λιγότερο πρόβλημα, καθώς η Ελλάδα πληρώνει χαμηλότερο επιτόκιο από ό,τι η Γερμανία.

Στο μεταξύ, αφού διευκρινίζει πως αγωνίστηκε με τον τότε Έλληνα υπουργό Οικονομικών για μια διαγραφή χρέους και αυτό ενάντια στις μαζικές επιφυλάξεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, πετυχαίνοντας στο τέλος μια διαγραφή κατά 53%, ο Σόιμπλε καταλήγει: «H πραγματική πρόκληση είναι η Ελλάδα να βάλει μπρος την οικονομία της».

Σχετικές ειδήσεις