ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φωτιά παίρνουν οι αντικειμενικές αξίες

Φωτιά παίρνουν οι αντικειμενικές αξίες
Το Μνημόνιο 2, που η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα και ονόμασε...

Το Μνημόνιο 2, που η κυβέρνηση συμφώνησε με την τρόικα και ονόμασε Μεσοπρόθεσμο Δημοσιονομικό Πλαίσιο Στρατηγικής, περιλαμβάνει επώδυνα μέτρα για μικρομεσαίους και χαμηλόμισθους, τόσο στο προσκήνιο, όσο και στο παρασκήνιο. Ένα από αυτά είναι και η αύξηση των αντικειμενικών αξιών στις τιμές των ακινήτων σε όλη τη χώρα! Το υπουργείο Οικονομικών σε μια προσπάθεια να αυξήσει τα έσοδά του εδώ και τώρα, φαίνεται πως προωθεί τη λύση της επίσπευσης αυτού του μέτρου, με προοπτική να εφαρμοστούν οι νέες αντικειμενικές, ίσως και από το τέταρτο τρίμηνο του έτους!

Αυτό σημαίνει ότι οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν μέσα στο καλοκαίρι και ότι θα δοθούν μόλις λίγοι μήνες για να προλάβουν οι ιδιοκτήτες να τακτοποιήσουν τυχόν εκκρεμότητες με μεταβιβάσεις, δωρεές ή γονικές παροχές.

Παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι σε οι αυξήσεις, μεσοσταθμικά, θα κινηθούν κοντά στο 40%, γεγονός που θεωρούν ότι θα αποτελέσει την ταφόπλακα της αγοράς ακινήτων. Μιας αγοράς, που λόγω ύφεσης διαθέτει πληθώρα πωλητών αλλά ταυτόχρονα έχει μεγάλο έλλειμμα αγοραστών. Υπάρχουν περιοχές, όπως στο κέντρο της πρωτεύουσας που η εμπορική αξία έχει υποχωρήσει κάτω από τη σημερινή αντικειμενική αξία των ακινήτων, γεγονός που σημαίνει ότι μια αύξηση θα σημάνει και την κατάρρευση της αγοράς.

Το οικονομικό επιτελείο όμως εκτιμά ότι μπορεί να εγγράψει ως το τέλος του έτους κοντά στα 400 εκατ. ευρώ από τον αυξημένο Φόρο Ακίνητης Περιουσίας, όπως επίσης και από Φόρο Μεταβιβάσεων που θα φέρει από μόνη της η ανακοίνωση της αύξησης των αντικειμενικών αξιών.

Αυτή την περίοδο πάντως το ενδιαφέρον στην αγορά ακινήτων για αγοραπωλησίες είναι μηδαμινό και περιορίζεται σε κάποιες περιοχές «τουριστκά φιλέτα», όπως η Σαντορίνη και η Μύκονος, ή σε ηπειρωτικές περιοχές που «βλέπουν» σε θάλασσα, όπως είναι η δυτική Πελοπόννησος, η δυτική Στερεά και η Ήπειρος.

Θωμάς Μώρος