ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λαγκάρντ: Καμία προηγμένη χώρα δεν έχει καθυστερήσει δόση αποπληρωμής

Λαγκάρντ: Καμία προηγμένη χώρα δεν έχει καθυστερήσει δόση αποπληρωμής

Δεν θα υπάρξουν αναβολές των πληρωμών της Ελλάδας προς τους πιστωτές της, δήλωσε κατηγορηματικά η Γενική Διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ - Διαψεύδει τα περί αιτήματος για παράταση της αποπληρωμής των δόσεων ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος είχεεποικοδομητική συνάντησημε την επικεφαλής του ΔΝΤ στην Ουάσινγκτον.

«Είναι σαφώς ένας δρόμος που δεν θα ήταν ο κατάλληλος ούτε αυτός που θα συνιστούσα», τόνισε η κα Λαγκάρντ σε συνέντευξη Τύπου κατά την έναρξη της κοινής συνεδρίασης του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ουάσινγκτον.

Σημειώνεται ότι η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ είχε ερωτηθεί σχετικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες που έκαναν λόγο περί ελληνικού αιτήματος παράτασης της αποπληρωμής των οφειλών της Αθήνας.

Η Κριστίν Λαγκάρντ υπογράμμισε πως οι αναβολές των πληρωμών αποτελούν εξαιρέσεις στην ιστορία του ΔΝΤ, ενώ «ουδέποτε είχαν παραγωγικά αποτελέσματα».

Σύμφωνα πάντα με την κα Λαγκάρντ, τέτοιες αναβολές δεν δόθηκαν ποτέ σε προηγμένες οικονομίες και δίνονταν πάντα σε αναπτυσσόμενες χώρες.

Καταλήγοντας, η επικεφαλής του ΔΝΤ διευκρίνισε μάλιστα πως το Ταμείο το είχε υπενθυμίσει αυτό κατά τη διάρκεια συνομιλιών με τον Γιάνη Βαρουφάκη, ο οποίος βρίσκεται στην Ουάσινγκτον για να συμμετάσχει στη σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Από την πλευρά του, ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ έσπευσε να διαψεύσει κατηγορηματικά το δημοσίευμα των Financial Times, χαρακτηρίζοντας ψευδή την πληροφορία που διέψευσαν τα «παπαγαλάκια», βάσει της οποίας «η Ελλάδα ζήτησε από το ΔΝΤ ενημέρωση για τη διαδικασία μετά από αθέτηση πληρωμής».

Βαρουφάκης και Λαγκάρντ είχαν, πάντως, την ευκαιρία να αποκαταστήσουν την… τάξη, καθώς κάθισαν νωρίτερα στο ίδιο τραπέζι, στο πλαίσιο της επίσκεψης του Έλληνα ΥΠΟΙΚ στην αμερικανική πρωτεύουσα, ως εκπρόσωπος της κυβέρνησης στην εαρινή σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών η 45άλεπτη συνάντηση, στην οποία συμμετείχε και ο Πολ Τόμσεν «πήγε πάρα πολύ καλά, έγινε σε εξαιρετικό κλίμα και με αμοιβαία διάθεση συνεργασίας». Παράλληλα, οι δύο πλευρές συμφώνησαν να έχουν καλύτερη επαφή για τη μέρα προς μέρα εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και - στο πλαίσιο αυτό - προγραμμάτισαν τα θέματα μέχρι την 24η Απριλίου.

Σχετικές ειδήσεις