ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιόδοξα μηνύματα από τις Βρυξέλλες ενόψει Eurogroup

Αισιόδοξα μηνύματα από τις Βρυξέλλες ενόψει Eurogroup

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της αναμένεται να επιβεβαιωθεί κατά τη σημερινή (Παρασκευή 8 Μαΐου) τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group, ενώ ευοίωνα είναι τα μηνύματα και ενόψει της σύγκλησης του Eurogroupτην προσεχή Δευτέρα 11 Μαΐου.

Στην τηλεδιάσκεψη του EuroWorking Group οι οικονομικοί εμπειρογνώμονες των υπουργείων Οικονομικών της ζώνης του ευρώ αναμένεται να ενημερωθούν από τον επικεφαλής της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας, Γιώργο Χουλιαράκη, για την πρόοδο στο Brussels Group.

Εξάλλου, τα τελευταία 24ωρα, πληθαίνουν οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που αναγνωρίζουν το καλό κλίμα το οποίο έχει διαμορφωθεί και αποτελούν επί της ουσία πρόκριμα για την αίσια έκβαση της επικείμενης συνεδρίασης του Eurogroup.

Στο πλαίσιο αυτό, οι τεχνοκράτες, αναμένεται να ενημερώσουν τους υπουργούς Οικονομικών της ευρωζώνης, ώστε να διατυπωθεί δήλωση στο Eurogroup της προσεχούς Δευτέρας που θα αναγνωρίζει πως οι συζητήσεις είναι σε καλό δρόμο. Η προοπτική αυτή επιβεβαιώθηκε σήμερα Παρασκευή 8 Μαΐου και από αξιωματούχο της ευρωζώνης, ο οποίος πάντως είπε πως σε ό,τι αφορά στην επίτευξη τελικής συμφωνίας ανάμεσα στις δυο πλευρές υπάρχει ακόμη πολύς δρόμος να διανυθεί.

Ο ίδιος αξιωματούχος είπε ότι υπάρχει βελτίωση όχι μόνο στη διαδικασία των διαβουλεύσεων, αλλά και επί της ουσίας, ενώ επεσήμανε ότι από πολιτικής και τεχνικής άποψης το ευκταίο είναι να υπάρξει συνολική συμφωνία στην αρχή του Ιουνίου.

Διευκρίνισε δε ότι σε κανέναν από τους τομείς υπό διαπραγμάτευση δεν έχει κλείσει οριστικά η συμφωνία, ενώ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στις διαβουλεύσεις για τον ΦΠΑ και τις μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ της νησιωτικής περιοχής και της ενδοχώρας.

Σε ερώτηση σχετικά με το αν το Eurogroup συζητά ήδη ένα τρίτο πρόγραμμα για την Ελλάδα, είπε πως δεν έχει γίνει καμία τέτοια συζήτηση ακόμα.

Σχετικά με την επιδίωξη της ελληνικής πλευράς να δοθεί ένα πολιτικό σήμα από το Eurogroup στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα που θα οδηγήσει στην αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων, ο ευρωπαίος αξιωματούχος παρέπεμψε στην ίδια την Τράπεζα

Οι διαβουλεύσεις της ελληνικής διαπραγματευτικής ομάδας με τους εμπειρογνώμονες των θεσμών θα συνεχισθούν και το Σαββατοκύριακο.

Σχετικές ειδήσεις