ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Μέρκελ-Σόιμπλε για την Ελλάδα

Bloomberg: Βαθαίνει το χάσμα μεταξύ Μέρκελ-Σόιμπλε για την Ελλάδα

Αποφασισμένο να αφήσει την Ελλάδα εκτός ευρωζώνης αν η χώρα δεν κάνει μεταρρυθμίσεις εμφανίζει το Bloomberg τον Σόιμπλε, συμπληρώνοντας ωστόσο πως η αποφασιστικότητά του «σκοντάφτει» πάνω στην απροθυμία της Μέρκελ, για γεωπολιτικούς λόγους, να επιτρέψει ένα Grexit.

Επικαλούμενο πηγές, το πρακτορείο Bloomberg, υποστηρίζει στο άρθρο του ότι «το χάσμα μεταξύ της Γερμανίδα Καγκελάριου Άνγκελα Μέρκελ και του υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε σχετικά με την Ελλάδα γίνεται όλο και πιο βαθύ».

Όπως αναφέρει δημοσίευμα του πρακτορείου, η κ. Μέρκελ είναι διατεθειμένη για γεωπολιτικούς λόγους να κάνει υποχωρήσεις προκειμένου να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Αντιθέτως, ο κ. Σόιμπλε δεν θα διστάσει να αφήσει την χώρα να αποχωρήσει από την Ευρωζώνη αν η ελληνική κυβέρνηση δεν λάβει μέτρα που θα διασφαλίζουν την μακροπρόθεσμη επιβίωση της Ελλάδας εντός του ευρώ.

Η διεύρυνση του χάσματος ανάμεσα στους δύο πολιτικούς αντανακλάται και στην κοινοβουλευτική ομάδα της κ. Μέρκελ, η οποία νιώθει όλο και πιο άβολα με το να αφήσει την 41μελή επιτροπή για τον προϋπολογισμό να αποφασίσει για την εκταμίευση οποιαδήποτε δόσης και επιδιώκει μια ψηφοφορία στην Κάτω Βουλή, σε μια συμφωνία που θα περιλαμβάνει και αλλαγές στις προηγούμενες συμφωνίες.

Tο υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας αρνήθηκε να κάνει κάποιο σχόλιο και παρέπεμψε στις ανακοινώσεις που εξέδωσαν την προηγούμενη εβδομάδα οι εκπρόσωποι των Σόιμπλε και Μέρκελ, σύμφωνα με τις οποίες συνεργάζονται στενά πάνω στην ελληνική κρίση.

Πάντως, πολλοί από τους 311 βουλευτές των Χριστιανοδημοκρατών και των Βαυαρών Χριστιανοσοσιαλιστών δυσκολεύονται να στηρίξουν την θέση της κ. Μέρκελ και θα συντάσσονταν με τον κ. Σόιμπλε αν αναγκάζονταν να επιλέξουν, τόνισαν οι πηγές του Bloomberg.

Ορισμένα μέλη της κοινοβουλευτικής ομάδας συζητούν για το αν η κ. Μέρκελ θα έπρεπε να συνδέσει οποιαδήποτε απόφαση για το πρόγραμμα διάσωσης με μια ψήφο εμπιστοσύνης. Μια συμφωνία η οποία δεν περιλαμβάνει δεσμευτικές υποχρεώσεις για μεταρρυθμίσεις δεν θα γινόταν δεκτή ακόμα και από τους βουλευτές που είναι με το μέρος της, πρόσθεσαν.

Εν τω μεταξύ, βουλευτές από όλα τα κόμματα τάσσονται κατά μιας ψηφοφορίας της τελευταίας στιγμής για την Ελλάδα στην γερμανική Βουλή, την τελευταία εβδομάδα πριν κλείσει για το καλοκαίρι. Οι βουλευτές θέλουν να έχουν χρόνο για να εξετάσουν καλά οποιαδήποτε πρόταση και να μην πιεστούν να πάρουν αποφάσεις, πρόσθεσε.

Σχετικές ειδήσεις