ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς θα βγείτε στη σύνταξη έως και 6 χρόνια νωρίτερα

Πώς θα βγείτε στη σύνταξη έως και 6 χρόνια νωρίτερα

Κίνητρα συνταξιοδότησης για τους δημοσίους υπαλλήλους προβλέπει νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση και αναμένεται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή.

Σύμφωνα με το νομοσχέδιο, δίδεται η δυνατότητα σε όλους ανεξαιρέτως τους δημοσίους υπαλλήλους να αναγνωρίσουν - έναντι εξαγοράς - τους χρόνους αδειών άνευ αποδοχών που πήραν από την υπηρεσία τους, για οποιονδήποτε λόγο.

Οι χρόνοι αυτοί δεν θεωρούνταν συντάξιμοι και με το νομοσχέδιο παρέχεται η δυνατότητα στους δημοσίους υπαλλήλους να τους αναγνωρίσουν, καταβάλλοντας οι ίδιοι τις προβλεπόμενες ασφαλιστικές εισφορές, είτε για να θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα είτε και για προσαύξηση της σύνταξής τους, στην περίπτωση που έχουν ήδη θεμελιωμένο δικαίωμα.

Με τη διάταξη αυτή διευκολύνεται η έξοδος χιλιάδων υπαλλήλων, οι οποίοι έχουν συμπληρώσει το όριο ηλικίας συνταξιοδότησης (π.χ. 58 ή 59 ετών), αλλά δεν έχουν συμπληρώσει τον απαιτούμενο χρόνο εξόδου, δηλαδή τα 35, 36 ή 37 έτη ασφάλισης.

Με τις νέες διατάξεις παρέχεται και το δικαίωμα αναγνώρισης των εξαμήνων πτητικής ενέργειας ή ενέργειας αλεξιπτωτιστή ή υποβρύχιου καταστροφέα, αλλά και η συμπλήρωση καταδυτικών εξαμήνων σε στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, της ΕΛ.ΑΣ και της Πυροσβεστικής.