ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Άνοδος στις αγορές μετά τα ενθαρρυντικά μηνύματα για συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών

Bloomberg: Άνοδος στις αγορές μετά τα ενθαρρυντικά μηνύματα για συμφωνία Ελλάδας - πιστωτών

Σημαντική άνοδο των αγορών στον απόηχο του Eurogroup και της Συνόδου Κορυφής της Δευτέρας 22 Ιουνίου.

Τα θετικά μηνύματα από τις Βρυξέλλες, μετά το τέλος των χθεσινών διαπραγματεύσεων και οι δηλώσεις των Ευρωπαίων αξιωματούχων φαίνεται ότι επηρέασαν τις αγορές, οι οποίες κατέγραψαν άνοδο.

Σύμφωνα με το Bloomberg, το δολάριο ενισχύθηκε, τα ομόλογα υποχώρησαν και οι αμερικανικές μετοχές περιόρισαν τα κέρδη, καθώς η επίσημη Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ ισχυρίστηκε ότι τα επιτόκια ενδέχεται να αυξηθούν τον Σεπτέμβριο, εν μέσω στοιχείων που δείχνουν μια αύξηση στις παραγγελίες για τον εξοπλισμό των επιχειρήσεων.

Τα μηνύματα του χθεσινού Eurogroup από τους Ευρωπαίους ηγέτες για μια κοινή γραμμή πλεύσης με την Ελλάδα «συσπείρωσαν» τις ευρωπαϊκές μετοχές.

Το δολάριο «σκαρφάλωσε» κατά 0,8% στις 9:05 (τοπική ώρα δηλαδή στις 15:05 ώρα Ελλάδας) στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης.

Άνοδο σημείωσε και η απόδοση του 10ετους ομολόγου, αφού ανέβηκε κατά τρεις μονάδες στο 2,41%.

Σύμφωνα με τον Jerome Powell, διοικητή της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ, οι πιθανότητες είναι περίπου 50-50 ώστε να βελτιωθεί η οικονομία και να σηκώσει το κόστος του δανεισμού το Σεπτέμβριο.

Το βράδυ της Δευτέρας οι Ευρωπαίοι ηγέτες συμφώνησαν να εντείνουν τις επόμενες ημέρες τις συνομιλίες για την επίτευξη της συμφωνίας, με σκοπό να τερματιστεί η αντιπαράθεση για την οικονομική βοήθεια της Ελλάδας πριν τις 30 Ιουνίου, που πρέπει να καταβληθεί η δόση στο ΔΝΤ.

«Η απαισιοδοξία ήταν σε πολύ υψηλά επίπεδα και έτσι πρέπει να υπάρξει ανακούφιση» για την Ελλάδα, είπε στην τηλεόραση του Bloomberg ο Scott Thiel, επικεφαλής της επενδυτικής «BlackRock» και συμπλήρωσε: «Θα υπάρξει κάποιου είδους συμφωνία, έτσι ώστε να είναι σε θέση να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους».

Ωστόσο, όπως αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, επικαλούμενο δύο αξιωματούχους της Ευρωπαϊκής Ένωσης ένα βασικό σημείο τριβής μεταξύ Ελλάδα και πιστωτών για την επίτευξη της συμφωνίας είναι ο συντελεστής ΦΠΑ, και οι προτεινόμενοι στόχοι των πιστωτών για το 2016.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σκαρφάλωσε για τέταρτη μέρα, κερδίζοντας τον όγκο των συναλλαγών 15% πάνω από το μέσο όρο των 30 ημερών σύμφωνα με τα στοιχεία του Bloomberg.

Τέλος, ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου της Αθήνας έκλεισε με κέρδη πάνω από 5,4%.

Σχετικές ειδήσεις