ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Eurogroup: Αυτή είναι η πρόταση των θεσμών

Eurogroup: Αυτή είναι η πρόταση των θεσμών

Ένα «εφικτό σχέδιο» για συμφωνία, όπως το χαρακτήρισε νωρίτερα Ευρωπαίος αξιωματούχος, έστειλαν οι θεσμοί στο Eurogroup. - Με δυο κείμενα η βάση της συζήτησης στο συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών.

Το εννέα σελίδων κείμενο, το οποίο δημοσίευσαν οι Financial Times, έχει μικρές διαφορές από την αντιπρόταση που είχαν στείλει οι θεσμοί και απέρριψε η Αθήνα την Τρίτη (23/06/2015).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες το κείμενο των θεσμών είναι ένα «πρόπλασμα» συζήτησης ώστε να βρεθεί ένας κοινός τόπος σύγκλισης με την ελληνική πλευρά. Δεν αποτελεί δηλαδή πρόταση τύπου «Take it or Leave it».

Συγκεκριμένα, αλλαγές στην προηγούμενη πρότασή τους για τον ΦΠΑ περιλαμβάνει η νέα πρόταση που κατέθεσαν σήμερα οι θεσμοί.

Στη νέα πρόταση οι δανειστές περιλαμβάνουν και τα βασικά τρόφιμα (γάλα, ψωμί, λάδι κ.ά.) στον συντελεστή 13%, μαζί με την ενέργεια και το νερό. Στην προηγούμενη πρότασή τους περιελάμβαναν στον συντελεστή 13% μόνο τα μη επεξεργασμένα τρόφιμα (φρέσκα).

Ωστόσο μεταφέρουν στον υψηλότερο συντελεστή 23% και τα ξενοδοχεία εκτός από τα εστιατόρια και τα κέτερινγκ.

Στον συντελεστή 6%, με βάση την πρόταση αυτή, παραμένουν φάρμακα, βιβλία και θέατρα.

Προτείνεται επίσης η κατάργηση του καθεστώτος μειωμένου ΦΠΑ στα νησιά.

Μεταξύ άλλων προβλέπεται η δυνατότητα αναθεώρησης των συντελεστών του ΦΠΑ και των κατηγοριών προϊόντων που εντάσσονται σε αυτούς τους συντελεστές στο τέλος του 2016, εφόσον υπάρξουν τα περιθώρια από την αύξηση των εσόδων από τη σύλληψη της φοροδιαφυγής.

Επίσης προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολόγησης των αγροτών και η αύξηση στο 100% της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις. Στην πρόταση των δανειστών περιλαμβάνεται επίσης η κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ για τους αγρότες και η διατήρηση του ΕΝΦΙΑ για το 2015 και 2016 με την ίδια απόδοση εσόδων ( 2,65 δισ. ευρώ) ακόμη και αν μειωθούν οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων.

Προβλέπεται ακόμη η αναθεώρηση της φορολογίας εισοδήματος το Σεπτέμβριο του 2015, με σκοπό την απλοποίηση του συστήματος tax credit και την εφαρμογή νέας φορολογικής κλίμακας που θα ενσωματώνει την έκτακτη εισφορά αλληλεγγύης.

Ακόμη προτείνεται η αύξηση του συντελεστή φορολογίας των επιχειρήσεων από το 26% στο 28% και η αύξηση από το 10% στο 13% του συντελεστή του φόρου πολυτελείας ο οποίος θα επιβληθεί και στα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής άνω των 10 μέτρων.

Όσον αφορά στη ναυτιλία, προτείνεται αύξηση του φόρου του τονάζ στα πλοία και σταδιακή κατάργηση της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης της ναυτιλιακής βιομηχανίας.

Δείτε το έγγραφο:

Creditors Proposal to Greece 25-6-2015

Από την άλλη πλευρά η κυβέρνηση κατέθεσε βελτιωμένη πρόταση, ενώ οι συνεργάτες του κ. Τσίπρα επισημαίνουν ότι οι ελληνικές προτάσεις εξειδικεύτηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κυβερνητικές πηγές λένε ότι οι ελληνικές προτάσεις αποτελούν μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup.

«H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση, τώρα είναι η ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός» λένε οι ίδιες κυβερνητικές πηγές.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στο ξεκίνημα της συνεδρίασης του Eurogroup υπήρξε διαφωνία μεταξύ των υπουργών, για το αν θα αποτελέσει και το ελληνικό κείμενο βάση συζήτησης.

Δείτε εδώ το θρίλερ των διαπραγματεύσεων

Eurogroup - Σόιμπλε: Υπάρχουν περιθώρια σύγκλισης

Το μπαλάκι στην Ελλάδα πετάει για άλλη μία φορά ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ο οποίος προσερχόμενος στο Eurogroup εμφανίστηκε αισιόδοξος για επίτευξη συμφωνίας.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα όσα δήλωσε στους δημοσιογράφους η απόφαση βρίσκεται στα χέρια της Ελλάδας.

«Δεν μπορώ να πω ότι οι διαφορές είναι τόσες μεγάλες, ώστε να μην υπάρχει πιθανότητα σύγκλισης» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ντάισελμπλουμ-Στο κείμενο των θεσμών η συζήτηση

Πάνω στο κείμενο των θεσμών θα γίνει η συζήτηση στο Eurogroup, δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

«Θα ακούσουμε από την ελληνική πλευρά, ποιες είναι οι θέσεις τους και αν συμφωνούν και σε τι, στο κείμενο που παρουσιάστηκε και θα συνεχίσουμε από εκεί και πέρα» πρόσθεσε ο πρόεδρος του Eurogroup.

Eurogroup-Μοσκοβισί: Έχουμε ένα αξιόπιστο και σταθερό κείμενο – Δυνατή μία συμφωνία

Για σύγκλιση απόψεων μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης έκανε λόγο με τη σειρά του ο Επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν, Πιερ Μοσκοβισί, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Ήρθα να παρουσιάσω με την Κριστίν Λαγκάρντ και τον Μάριο Ντράγκι το σχέδιο των θεσμών. Επιθυμούμε να μας οδηγήσει σε συμφωνία», σχολίασε ο Πιερ Μοσκοβισί.

Σύμφωνα με τον Γάλλο Επίτροπο Οικονομικών «έχουμε ένα έγγραφο που επιτρέπει να αποτιμήσουμε την κατάσταση. Νομίζω ότι υπάρχει κάτι αξιόπιστο και σταθερό. Συνεχίζει η εργασία για μια καλή συμφωνία. Η Κομισιόν, έχει πάντα τον ίδιο στόχο. Να εφαρμόσει μεταρρυθμίσεις η Ελλάδα που θα την κάνουν δυνατή. Γνωριζόμαστε πια πολύ καλά με την ελληνική κυβέρνηση. Κατανοούμε τις ανάγκες και τα προβλήματα. Χρειάζεται και πολιτική βούληση. Το έχουμε υπόψη μας. Οι επόμενες ώρες θα είναι πολύ σημαντικές», τόνισε μεταξύ άλλων.


Συγκρατημένα αισιόδοξοι Γιούνκερ και Σουλτς για τη συμφωνία

Συνέντευξη Τύπου εν όψει της Συνόδου Κορυφής έδωσαν οι πρόεδροι της Κομισιόν και του Ευρωκοινοβουλίου και το θέμα της Ελλάδας δεν θα μπορούσε να μην αναφερθεί.

Ο Μάρτιν Σουλτς εξήρε τις προσπάθειες του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος για την επίτευξη συμφωνίας. Συγκρατημένος και ο πρόεδρος της Κομισιόν.

Σχετικές ειδήσεις