ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία - FT: Ό,τι και να επιλέξει η Μέρκελ χάνει

Συμφωνία - FT: Ό,τι και να επιλέξει η Μέρκελ χάνει

Όποια επιλογή και να κάνει η Ανγκελα Μέρκελ, ο δρόμος μπροστά της είναι αμφίβολος και δύσκολος αφού οι ασφαλείς προβλέψεις είναι αδύνατες. Με αυτή τη φράση οι Financial Times επιχειρούν μια αποτίμηση της διαμορφούμενης κατάστασης για τη γερμανίδα καγκελάριο.

Στα πέντε χρόνια που η Μέρκελ διαχειρίζεται το ελληνικό ζήτημα, λέει το δημοσίευμα κατάφερε να εδραιώσει τη φήμη της πιο επιτυχημένης πολιτικού στην ευρωπαϊκή ηγεσία. Όμως ήρθε η στιγμή να κατέβει από το θρόνο της. Αυτό το Σαββατοκύριακο η Ευρωζώνη κάνει την τελευταία της προσπάθεια με την Ελλάδα και η Μέρκελ αντικρύζει για πρώτη φορά μια κατάσταση όπου ό,τι και να γίνει εκείνη κάτι θα χάσει.

Εάν στηρίξει ένα νέο πρόγραμμα και η Ελλάδα παραμείνει στο Ευρώ θα έχει τους ψηφοφόρους της στη Γερμανία να διαμαρτύρονται για την τρίτη προσπάθεια διάσωσης. Στην αντίθετη περίπτωση θα έχει να αντιμετωπίσει τις επιπτώσεις ενός Grexit και την πρώτη έξοδο από το κοινό νόμισμα το οποίο θα θέσει σε αμφισβήτηση την κοινή πορεία της Ευρώπης.

Η Μέρκελ, αναφέρει η Daniela Schwarzer του German Marshall Fund, δε μπορεί να ρισκάρει να θεωρήσουν στη χώρα της ότι ενέδωσε στις ελληνικές πιέσεις. Με την Ελλάδα να βρίσκεται στην άκρη του γκρεμού η Μέρκελ έχει να κρατήσει σταθερή την Ευρωζώνη.

Η Μέρκελ είχε πει ο Berthold Kohler, της Frankfurter Allgemeine δε θα κριθεί μόνο από το γερμανικό λαό αλλά από την ίδια την ιστορία για το πως χειρίστηκε το ελληνικό ζήτημα.

Σχετικές ειδήσεις