ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σόιμπλε: Η προσπάθεια μόλις ξεκίνησε - «Το θέμα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη»

Σόιμπλε: Η προσπάθεια μόλις ξεκίνησε - «Το θέμα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη»

Το τρίτο πακέτο διάσωσης είναι η τελευταία προσπάθεια να βοηθήσουμε την Ελλάδα, οι εργασίες της Δευτέρας ήταν η αρχή, πρέπει να βγει στις αγορές, η οικονομική πολιτική και οι Θεσμοί πρέπει να προσαρμοστούν σε αυτή την κατεύθυνση, σχολίασε μεταξύ άλλων ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, μιλώντας στη γερμανική βουλή στη συζήτηση για την ψήφιση του ελληνικού πακέτου.

Ακολούθως είπε πως πρέπει να βοηθήσουμε την Ελλάδα, αλλά ο τρόπος είναι πολύ περίπλοκος επαναλαμβάνοντας πως το τρίτο πακέτο αποτελεί την τελευταία προσπάθεια να βοηθηθεί η Ελλάδα.

Σημείωσε ότι η "η Ελλάδα πρέπει να κάνει πράγματα και μετά να δούμε κι εμείς".

«Παρακαλώ όλους να πουν ‘ναι' στο αίτημα» για εξουσιοδότηση της γερμανικής κυβέρνησης να διαπραγματευθεί το τρίτο πρόγραμμα βοήθειας για την Ελλάδα, δήλωσε και τόνισε ότι «αυτή είναι η τελευταία προσπάθεια να λύσουμε αυτό το εξαιρετικά δύσκολο πρόβλημα», ενώ παραδέχθηκε ότι η Γερμανία πρέπει να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην ευρωπαϊκή αλληλεγγύη και ολοκλήρωση.

Εξέφρασε δε την πεποίθηση ότι υπάρχει η δυνατότητα "να φέρουμε τις διαπραγματεύσεις σε θετικό αποτέλεσμα".

Όλα αυτά δεν θα είχαν συμβεί, αν η Ελλάδα είχε τηρήσει τις υποσχέσεις της, δήλωσε ο κ. Σόιμπλε και πρόσθεσε ότι στο τέλος του προηγούμενου έτους η Ελλάδα βρισκόταν σε καλό δρόμο. Τώρα πρέπει να γίνουν βασικές διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, σημείωσε και επισήμανε ότι η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο και πρέπει η ίδια να τις υλοποιήσει.

«Στόχος μας είναι να έλθει η Ελλάδα και πάλι κοντά στις αγορές. Μια νομισματική ένωση δεν λειτουργεί χωρίς τις αγορές», δήλωσε και υπενθύμισε ότι η Σύνοδος Κορυφής κατέστησε ομόφωνα σαφές ότι δεν θα υπάρξει «κούρεμα» του ελληνικού χρέους, διότι δεν επιτρέπεται από τους κανόνες της ΕΕ.

«Το θέμα δεν είναι η Ελλάδα, αλλά η Ευρώπη», διότι πρέπει να δημιουργήσουμε αξιόπιστες βιώσιμες δομές, δήλωσε.

Μετά το τέλος των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα θα πρέπει να αποφασίσουμε αν το αποτέλεσμα δείχνει έναν δρόμο που μπορεί να λειτουργήσει, συνέχισε ο κ. Σόιμπλε και τόνισε: «Εμείς θα εργαστούμε τις επόμενες εβδομάδες με όλες μας τις δυνάμεις για μια επιτυχή κατάληξη (...) δεν χρειάζεται να μου κάνει κανείς μάθημα. Εγώ θέλω λύσεις οι οποίες να μπορούν να λειτουργήσουν».

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε χθες αργά το απόγευμα απέστειλε αίτημα στη γερμανική βουλή, ζητώντας να του δοθεί το «πράσινο φως» για την έναρξη των διαπραγματεύσεων τόσο για την πρώτη φάση της χρηματοδότησης-γέφυρας όσο και για ένα τρίτο πακέτο προς την Ελλάδα μέσω του μηχανισμού ESM.

Νωρίτερα κατά την ομιλία της η Άγγελα Μέρκελ ευχαρίστησε τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για τις «ώρες, τις ημέρες, τις νύχτες διαπραγματεύσεων στο Eurogroup» επιχειρώντας να διαψεύσει δημοσιεύματα για ρήξη των σχέσεων μεταξύ τους.

Σύμφωνα με την καγκελάριο «ό,τι κάνουμε το κάνουμε για τον ελληνικό λαό, αλλά και για το γερμανικό λαό».

«Κάθε συζήτηση για Grexit πρέπει να ανήκει στο παρελθόν», τόνισε νωρίτερα ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ και σημείωσε ότι «η Ελλάδα παλεύει τώρα για αυτοσεβασμό και αξιοπιστία και για αυτόν τον αγώνα πρέπει να έχουμε σεβασμό - σε αυτόν είμαστε εταίροι και όχι αντίπαλοι».

Οι όροι είναι σκληροί, αλλά δεν θα ήταν τόσο σκληροί αν η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε εγκαταλείψει τις διαπραγματεύσεις, δήλωσε ο κ. Γκάμπριελ και πρόσθεσε ότι η Ελληνική κυβέρνηση έλαβε την απόφαση να είναι αξιόπιστη και να μην είναι μονίμως αυτός που δέχεται ελεημοσύνη.

Πρέπει να πούμε με κάθε ειλικρίνεια, η Βουλή μας αποφάσισε δύο πακέτα βοήθειας, τα οποία δεν βοήθησαν και δεν βοηθά να στέλνουμε στην Αθήνα μόνο χρήματα, αλλά χρειάζονται βαθιές μεταρρυθμίσεις: «Η Ευρώπη και η Γερμανία πρέπει να αποδεχθούν την κατηγορία ότι παρακολουθούσαν το παλιό σύστημα για πάρα πολύ καιρό. Δεν επιτρέπεται να μην το δούμε αυτό», δήλωσε.

Η Ευρώπη και η Γερμανία δεν επιτρέπεται να γίνουν καταφύγιο για αντικοινωνικούς πολύ πλούσιους Έλληνες, οι οποίοι αποφεύγουν στην πατρίδα τους τις ευθύνες τους και αγοράζουν σπίτια στο Λονδίνο, στην Γερμανία, στο 'Αμστερνταμ, τόνισε ο ηγέτης του SPD και ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να δεχθεί συνταξιούχους να ζητιανεύουν, συσσίτια και παιδιά να πεινούν. Αναφέρθηκε δε στην προσπάθεια που κατέβαλαν από κοινού η Γερμανία και η Γαλλία και επαίνεσε την 'Αγγελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ.

Σχετικές ειδήσεις