ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ντράγκι: Κανένα κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων

Ντράγκι: Κανένα κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων

Εναντίον του «κουρέματος» των καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες, φέρεται να τάχθηκε ο Μάριο Ντράγκι.

Ο επικεφαλής της ΕΚΤ συμβούλεψε μάλιστα τους κεντρικούς τραπεζίτες όλων των χωρών της Ευρωζώνης, σε κλειστό ανεπίσημο δείπνο, να κάνουν ό,τι περνά από το χέρι τους ώστε να αποτραπεί τέτοιο ενδεχόμενο, υπογραμμίζοντας, σύμφωνα με την Ημερησία:

«Δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να γίνει κούρεμα στις καταθέσεις των Ελλήνων. Αποκλείω το bail in είτε για ποσά μικρότερα από 100.000 ευρώ, είτε για μεγαλύτερα».

Η απόφαση, μάλιστα, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ελήφθη σχεδόν ομόφωνα από τους κεντρικούς τραπεζίτες, ενώ το απόρρητο σχέδιο της ΕΚΤ προβλέπει - κατά το δημοσίευμα - την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών χωρίς να χάσουν μέρος των καταθέσεών τους όσοι πολίτες δεν έβγαλαν τα χρήματά τους από τις τράπεζες.

Αξίζει πάντως τέλος να σημειωθεί ότι δεν έλειψαν και οι φωνές εκείνων που απαίτησαν bail in σε περίπτωση που τα κεφάλαια για τις ελληνικές τράπεζες προσέγγιζαν ή ξεπερνούσαν τα 25 δισ. Ευρώ. βάσει της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου.

«Δεν είναι δυνατόν να κουρέψουμε τα χρήματα των Ελλήνων που επέλεξαν να κρατήσουν τα χρήματά τους στις ελληνικές τράπεζες στηρίζοντας την οικονομία και το σύστημα. Πρόκειται για πράξη άκρως πατριωτική που δεν πρέπει να τιμωρηθεί με μια κίνηση που θα έδειχνε αναλγησία», φέρεται να ήταν η αφοπλιστική απάντηση του Μάριο Ντράγκι.

Σχετικές ειδήσεις