ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πότε θα ανακάμψει η αγορά ακινήτων

Πότε θα ανακάμψει η αγορά ακινήτων

H κτηματαγορά θα ανακάμψει, μετά από την αλλαγή πορείας της ελληνικής οικονομίας, εάν δε αυτό συνδυασθεί με όραμα και σωστή στόχευση, τότε μπορεί να συμβάλει η αγορά ακινήτων στη γενικότερη ανάπτυξη της χώρας, αναφέρει ο Μπάμπης Χαραλαμπόπουλος τ. πρόεδρος Ελληνικού Ινστιτούτου Εκτιμητικής και Επιστημονικός Σύμβουλος της SOLUM Property Solutions.

Αναφορικά με το ενδιαφέρον ξένων επενδυτών για την ελληνική αγορά ακινήτων, εκτιμά ότι υπάρχει, αλλά είναι περιορισμένο και εστιάζεται σε ξενοδοχεία που βρίσκονται σε περιοχές υψηλού τουρισμού (Μύκονος, Σαντορίνη, Ρόδος, κλπ). Επίσης, σε περιορισμένη κλίμακα ζητούνται εξοχικές κατοικίες σε πολύ μειωμένες τιμές σε σχέση με τα επίπεδα προ της κρίσης.

Σχετικά με τις τιμές των ακινήτων, επισημαίνει ότι η μέση πτώση τιμών από την έναρξη της κρίσης είναι, σύμφωνα με την ΤτΕ, της τάξης του 43% για τα διαμερίσματα στην Αττική και Θεσσαλονίκη και μικρότερη σε άλλες περιοχές της χώρας. Η πτώση είναι μεγαλύτερη στα επαγγελματικά ακίνητα που ξεπερνάει το 60% και κορυφώνεται σε καταστήματα που βρίσκονται σε δευτερεύοντες άξονες, σε γραφεία και σε logistics παλαιών προδιαγραφών.

Η παλαιά αρχή ότι το ακίνητο είναι ασφαλέστερο επενδυτικό καταφύγιο, έχει ανατραπεί στα χρόνια της κρίσης. Αντίθετα, πολλοί θεωρούν σήμερα ως δυσβάσταχτο βάρος την κατοχή ακινήτου, λόγω της υπέρμετρης φορολογίας του ακινήτου από την επιβολή του λεγόμενου "χαρατσιού".

Σήμερα, οι έχοντες ακίνητα, πέραν αυτών που τους είναι απολύτως απαραίτητα, για να κατοικήσουν ή να λειτουργήσουν την επιχείρησή τους, θέλουν να τα πουλήσουν, αλλά δεν υπάρχουν αγοραστές, εκτιμά ο τ. πρόεδρος του ΕΛ.Ι.Ε, επισημαίνοντας ότι, παρά ταύτα, εφόσον αποκατασταθούν τα οικονομικά της χώρας και εκλογικευθεί η φορολογία, τότε το ακίνητο θα επανέλθει στις επενδύσεις που θεωρούνται αρκετά ασφαλές καταφύγιο.

Σχετικές ειδήσεις