ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αλεξιάδης προς τράπεζες: Μειώστε τις προμήθειες για τη χρήση πλαστικού χρήματος

Αλεξιάδης προς τράπεζες: Μειώστε τις προμήθειες για τη χρήση πλαστικού χρήματος

Να μειώσουν την προμήθεια που επιβάλλουν στις επιχειρήσεις για τη χρήση των μηχανημάτων πληρωμής μέσω πιστωτικών καρτών (POs) κάλεσε σήμερα τους Έλληνες τραπεζίτες ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδης.

Μιλώντας στο 1st Athens Digital Payments Summit ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών χαρακτήρισε υψηλό το ποσοστό 2% που επιβάλλεται επί του τζίρου των επιχειρήσεων που γίνεται με τη χρήση πιστωτικών καρτών, την ώρα που, όπως είπε, το ίδιο το κράτος δεν επιβάλλει τέτοιον υψηλό φόρο στις επιχειρήσεις. Και μάλιστα όπως χαρακτηριστικά είπε ο Τρ. Αλεξιάδης σε μια περίοδο που πολλές επιχειρήσεις δεν παρουσιάζουν κέρδη και είναι ζημιογόνες.

Η υψηλή προμήθεια επί του τζίρου για τη χρήση των POs αποτελεί ένα από τα εμπόδια που πρέπει να υπερβεί το υπουργείο Οικονομικών προκειμένου να προωθήσει τον σχεδιασμό του για την επέκταση της χρήσης των πιστωτικών καρτών για τις πληρωμές σε όλες τις επιχειρήσεις. Με τον τρόπο αυτόν εκτιμάται ότι θα αντιμετωπισθεί η μεγάλη φοροδιαφυγή που διενεργείται στην αγορά με την μη έκδοση αποδείξεων. Με τη χρήση των πιστωτικών καρτών όλες οι συναλλαγές θα γίνονται μέσω τραπεζικού λογαριασμού για την κίνηση του οποίου θα έχουν εικόνα οι φορολογικές αρχές.

Στον σχεδιασμό αυτόν εντάσσονται και τα σενάρια που εξετάζονται στο υπουργείο Οικονομικών για τη σύνδεση του αφορολόγητου ποσού εισοδήματος με τη χρήση πλαστικού χρήματος. Ειδικότερα εξετάζεται το αφορολόγητο ποσό εισοδήματος να «χτίζεται» με βάση τις δαπάνες που θα γίνονται από τον φορολογούμενο μέσω της χρήσης πιστωτικής κάρτας. Τέτοιες δαπάνες μπορεί να είναι οι ιατρικές καθώς και άλλες κατηγορίες.

Σε δηλώσεις του στον Αnt1 ο Τρύφων Αλεξιάδης αναφερόμενος στις αλλαγές που εξετάζονται στη φορολογία εισοδήματος (οι οποίες θα εφαρμοσθούν για τα εισοδήματα του 2016) είπε ότι θα είναι λογικές και θα έχουν στόχο να μεταφέρουν φορολογικό βάρος στα υψηλά εισοδήματα . Σε ότι αφορά το ΦΠΑ 23% στην εκπαίδευση είπε ότι εξετάζεται το θέμα και ότι οι αποφάσεις θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα. Σχετικά με τη ρύθμιση των 100 δόσεων διευκρίνισε ότι αλλαγές θα υπάρξουν μόνο για όσους πολίτες έχουν τραπεζικές καταθέσεις ή άλλα εισοδήματα μέσω των οποίων μπορούν να πληρώσουν τις οφειλές τους σε λιγότερες από 100 δόσεις.

Σχετικές ειδήσεις