ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αισιοδοξία στο ΥΠΟΙΚ για την έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης

Αισιοδοξία στο ΥΠΟΙΚ για την έκβαση της ανακεφαλαιοποίησης

Την αισιοδοξία τους για την επιτυχή κατάληξη της διαδικασίας της τρίτης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, εκφράζουν τόσο η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, όσο και οι τράπεζας, μετά την δημοσιοποίηση των αποτελεσμάτων αξιολόγησης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και σε αναμονή της Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου που θα καθορίζει λεπτομέρειες της σχετικής διαδικασίας.

Τα διοικητικά στελέχη των τραπεζών δίνουν έμφαση στην επιτυχή ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης, η οποία θα δώσει τη δυνατότητα στις τράπεζες να επικεντρωθούν στο βασικό τους έργο, που είναι η χρηματοδότηση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, δηλαδή της πραγματικής οικονομίας, ώστε να ενισχυθούν οι προϋποθέσεις να επανέλθει σε βιώσιμους αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, μιλώντας χθες στην Βουλή, επισήμανε ότι αυτή τη στιγμή γίνεται η ανακεφαλαιοποίηση μαζί με την αντιμετώπιση των «κόκκινων». Έχουμε δύο παράλληλες δραστηριότητες. Αρχίζει σήμερα η ανακεφαλαιοποίηση. Μέσα στη δεύτερη σειρά προαπαιτούμενων θα έχουμε τη λύση για τα «κόκκινα δάνεια», με αποτέλεσμα στο τέλος του έτους να έχει ολοκληρωθεί και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και των «κόκκινων δανείων», επισήμανε ο υπουργός.

«Τα νέα για την ανακεφαλαιοποίηση είναι ότι πάει πολύ καλύτερα απ' ό,τι νομίζαμε. Είμαι πολύ πιο ευχαριστημένος σήμερα και αισιόδοξος για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών απ' ό,τι αν είχαμε κάνει αυτή τη συζήτηση πριν από ένα μήνα», επισήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος και συμπλήρωσε: «Ένας λόγος που είμαι πιο αισιόδοξος είναι ότι το EBRD (η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης) έχει δηλώσει συμμετοχή, που αποτελεί ένα πρώτο σήμα στην αγορά για τη συμμετοχή των ιδιωτών.

Είναι πολύ καλό γιατί δείχνει ότι υπάρχουν επενδυτές που έχουν μακροπρόθεσμη πρόθεση συμμετοχής στην ελληνική οικονομία και ότι μέσα από αυτή τη μακροπρόθεσμη πρόθεση συμμετοχής στην ελληνική οικονομία μπορεί να βοηθηθεί η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων, η πρόσβαση των δικών μας τραπεζών στη διατραπεζική αγορά και το γενικό ζήτημα της ανασυγκρότησης της οικονομίας».

Ρoή Ειδήσεων