ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Standard & Poor's: Πιθανή η στάση πληρωμών στην Ελλάδα και το 2016!

Standard & Poor's: Πιθανή η στάση πληρωμών στην Ελλάδα και το 2016!

Την προειδοποίηση ότι δεν έχει περάσει ο κίνδυνος χρεοκοπίας της Ελλάδας απηύθυνε ο οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's, που χαρακτήρισε μάλιστα ως «ρίσκο» τις αντιδράσεις στο μνημόνιο.

Σε έκθεσή της αναφέρει ότι οι μεταρρυθμίσεις που δεν έχουν κοινωνικό πρόσημο, όπως η περικοπή συντάξεων και επιδομάτων, μαζί με ιδιωτικοποιήσεις, αυξάνουν τον κίνδυνο πολιτικής αστάθειας, ενώ η πρώτη αξιολόγηση έχει ήδη καθυστερήσει.

«Αυτή η εξέλιξη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την εφαρμογή του προγράμματος, επαναφέροντας τον κίνδυνο μίας νέας στάσης πληρωμών», σημειώνεται στην έκθεση.

«Η μακροπρόθεσμη αξιολόγηση CCC+ της Ελλάδας αντανακλά την σχεδόν απόλυτη εξάρτηση της ελληνικής κυβέρνησης σε ευνοϊκές επιχειρηματικές, χρηματοοικονομικές και οικονομικές συνθήκες για να ανταποκριθεί στις δανειακές της υποχρεώσεις το επόμενο 12μηνο», προστίθεται.

Οι αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι χρειάζεται η συμμόρφωση με τους όρους του φιλόδοξου προγράμματος «για την επιβίωση του ταλαιπωρημένου τραπεζικού συστήματος».

Σύμφωνα πάντως με τους αναλυτές της Standard & Poor's, η ελληνική κυβέρνηση θα επιλέξει να αποφύγει με κάθε κόστος την κατάρρευση του χρηματοοικονομικού συστήματος.

Σχετικές ειδήσεις