ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Φορολογικό: Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων οι μεγάλοι χαμένοι

Φορολογικό: Αγρότες, ελεύθεροι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων οι μεγάλοι χαμένοι

«Ασφυκτικές» συνθήκες για τουςφορολογουμένουςδημιουργούν τα νέα δεδομένα για τη φορολογία, τα οποία θα ισχύσουν εντός του 2016.

ΒΑΡΥΣ Ο ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΣ …ΠΕΛΕΚΥΣ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ – ΕΞΑΝΤΛΗΜΕΝΟΙ ΦΟΡΟΔΟΤΙΚΑ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ

Η αύξηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης αλλά και της προκαταβολής φόρου για αγρότες και ελευθέρους επαγγελματίες αδειάζουν ακόμα περισσότερο τις τσέπεες των Ελλήνων, που ήδη δεν έχουν επιπλέον φοροδοτική ικανότητα.

Επιπλέον χρήματα θα κληθούν να πληρώσουν και οι ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια, καθώς θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης από το 11% στο 15%.

Συγκεκριμένα, επιπλέον φόρους 130 εκ. ευρώ, εξαιτίας της αναδρομικής αύξησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης από την 1η Ιανουαρίου 2015 μέχρι και τον Ιούλιο του 2015, που ενεργοποιήθηκε η αύξηση της εισφοράς αλληλεγγύης, θα κληθούν να πληρώσουν όσοι το 2015 απέκτησαν εισοδήματα πάνω από 30.000.

Μεγάλα βάρη θα πληρώσουν και οι ελεύθεροι επαγγελματίες, τα λεγόμενα «μπλοκάκια» καθώς με την εκκαθάριση της φορολογικής δήλωσης που θα υποβληθεί, θα πρέπει να πληρώσουν αυξημένη προκαταβολή φόρου για τα εισοδήματα του 2015 από 55% σε 75%.

Μεγάλες επιβαρύνσεις θα έχουν και οι αγρότες. Η προκαταβολή φόρου εισοδήματος αυξάνεται από το 55% στο 75%, ενώ φέτος αυξάνεται ο φορολογικός συντελεστής από το 13% στο 20% και εν συνεχεία το 2017, στο 26%.

Δύσκολα περιμένουν και τους ιδιοκτήτες ακινήτων που εισπράττουν ενοίκια.

Εντός του 2016 θα αυξηθούν οι συντελεστές φορολόγησης από το 11% στο 15% (για εισοδήματα έως 12.000 ευρώ) και από το 33% στο 35% (για εισοδήματα από ενοίκια άνω των 12.000 ευρώ).

Όσο για το αφορολόγητο, φέτος όπως φαίνεται θα μετρήσει τόσο το πλαστικό χρήμα, όσο και αποδείξεις που ως τώρα δεν μετρούσαν, για παράδειγμα αυτές του σούπερ μάρκετ.

Σχετικές ειδήσεις