ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Σε ύφεση η οικονομία όσο κυριαρχεί πολιτική αβεβαιότητα

Γραφείο Προϋπολογισμού Βουλής: Σε ύφεση η οικονομία όσο κυριαρχεί πολιτική αβεβαιότητα

Η πολιτική αβεβαιότητα δεν επιτρέπει στην ελληνική οικονομία να ανακάμψει, αναφέρει στη τελευταία τριμηνιαία έκθεση για την ελληνική οικονομία, το Γραφείο Προϋπολογισμού της Βουλής.

Σύμφωνα με την έκθεση, παρότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης θα ωφελήσει σημαντικά την οικονομία, η τελευταία δεν πρόκειται να ανακάμψει, «αν δεν εξαλειφθεί η αβεβαιότητα για την κατεύθυνση της πολιτικής στο μέλλον - και ειδικότερα, αν δεν αλλάξουν οι κανόνες διακυβέρνησης της χώρας και δεν γίνουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις».

Το Γραφείο Προϋπολογισμού επισημαίνει ότι η Ελλάδα δεν έχει άλλη επιλογή από το να εφαρμόσει το τρίτο μνημόνιο και καθιστά σαφές ότι σ' ένα περιβάλλον αστάθειας και αβεβαιοτήτων, η χώρα θα πρέπει να αποφύγει ό,τι θα μπορούσε να προκαλέσει μεγαλύτερη σύγχυση.

Σχετικά με το κόστος της καθυστέρησης της πρώτης αξιολόγησης, το Γραφείο Προϋπολογισμού υπογραμμίζει ότι η παράταση των διαπραγματεύσεων έτεινε να παγιώσει την απαισιοδοξία, δημιουργώντας συνθήκες που αποτρέπουν τη βελτίωση των πραγμάτων αμέσως μετά την αξιολόγηση.

«Όσο παρατείνεται η ύφεση, τόσο μετατίθενται στο μέλλον κάποιες δυνατότητες για αντικυκλικά μέτρα από την πλευρά της ζήτησης» προστίθεται στην έκθεση.

Ειδική μνεία κάνει στην αναγκαιότητα μεταρρυθμιστικής προόδου, σημειώνοντας ότι η χώρα είναι αντιμέτωπη με συσσωρευμένες υστερήσεις δεκαετιών στα μεταρρυθμιστικά ζητήματα και με ένα σαθρό υπόβαθρο της δημόσιας οικονομίας.

«Όσο μετατίθενται οι αναγκαίες τομές, τόσο μεγαλώνει ο λογαριασμός που θα πρέπει να πληρωθεί για να γίνει βιώσιμο και περιορίζονται τα περιθώρια για δίκαιη κατανομή των βαρών της προσαρμογής του» αναφέρεται στη συνέχεια.

Σχετικά με την ασφαλιστική μεταρρύθμιση, καθιστά σαφές ότι η βιωσιμότητα του συστήματος είναι το μείζον κριτήριο για την αξιολόγηση του νομοσχεδίου.

Όσον αφορά την ανεργία, εκτιμά ότι μέτρα, όπως η προσωρινά επιχορηγούμενη απασχόληση, ανακουφίζουν προσωρινά μερικές χιλιάδες ανέργους, αλλά ουσιαστικά δεν λύνουν το πρόβλημα. «Η μείωση της ανεργίας θα είναι αποτέλεσμα της οικονομικής μεγέθυνσης σε σταθερή βάση» τονίζει ενδεικτικά.

Σχετικές ειδήσεις