ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αυτή είναι η νέα πρόταση της Αθήνας στους Θεσμούς: Στόχος να αποτραπούν τα προληπτικά μέτρα

Αυτή είναι η νέα πρόταση της Αθήνας στους Θεσμούς: Στόχος να αποτραπούν τα προληπτικά μέτρα

Τη λήψη μέτρων σε περίπτωση απόκλισης από τους δημοσιονομικούς στόχους σε συγκεκριμένες ημερομηνίες και συγκεκριμένα την άνοιξη του 2017 και την άνοιξη του 2018, όταν δηλαδή η Eurostat θα ανακοινώνει τα οριστικά αποτελέσματα του προϋπολογισμού της προηγούμενης χρονιάς, αντιπροτείνει το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης στους εκπροσώπους των Θεσμών, σε έγγραφο που απεστάλη προς τους δανειστές το μεσημέρι της Μεγάλης Τρίτης (26/04/2016).

Σύμφωνα με την πρόταση της κυβέρνησης, ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικών οφείλει να ενεργοποιεί δέσμες στοχευμένων μέτρων, σε περίπτωση που η Ελλάδα αποκλίνει από τους στόχους της, που είναι πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% για το 2017 και 3,5% για το 2018.

Επί της ουσίας, βάσει του κειμένου που εστάλη στο Κουαρτέτο, η διάταξη θα εξουσιοδοτεί τον υπουργό Οικονομικών να προτείνει ισοδύναμα μέτρα και από το σκέλος των εσόδων, δηλαδή με επιβολή νέων φόρων. Συνεπώς, θέλει να αποφύγει μια δέσμευση προς τους δανειστές ότι τα προληπτικά μέτρα θα προέρχονται μόνο από το σκέλος των δαπανών.

Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες, προβλέπεται η επιβολή αυστηρών κυρώσεων ακόμη και για τον ίδιο τον υπουργό Οικονομικών, σε περίπτωση που δεν θα συμμορφώνεται με τη νομοθετική ρύθμιση.

Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ, η Αθήνα προσβλέπει στο να μη γίνει τώρα συγκεκριμένη αναφορά στα προληπτικά μέτρα ύψους 3,6 δισ. ευρώ, με σκοπό να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση.

Σχετικές ειδήσεις