ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Προσοχή ξεκινούν αυτόματες κατασχέσεις - σοκ από την εφορία

Προσοχή ξεκινούν αυτόματες κατασχέσεις - σοκ από την εφορία

Το χέρι στην τσέπη των φορολογουμένων με κάθε τρόπο βάζει η εφορία, ειδικά όταν είναι να πάρει πίσω οφειλές. Μετά τις κατασχέσεις λογαριασμών, και τις κατασχέσεις εις χείρας τρίτων, η εφορία στήνει ...καρτέρι σε όσους έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές στην εφορία και μέσω και της φορολογικής ενημερότητας. Κι αυτό γιατί θέτει τον όρο της παρακράτησης ποσού ίσου με μέρους της είσπραξης για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων.

ΜΠΛΟΚΟ ΣΕ ΕΝΗΜΕΡΟΤΗΤΑ - ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΕΙΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ - ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Ειδικότερα, η εφορία προχωρά στην αυτόματη παρακράτηση των οφειλών από το τίμημα κάθε ιδιωτικής συναλλαγής ή είσπραξης από το Δημόσιο, χωρίς να εξαιρεί και όσους έχουν υπαχθεί σε ρυθμίσεις τμηματικής εξόφλησης των οφειλών τους και πληρώνουν κανονικά τις μηνιαίες δόσεις.

Με νέα εγκύκλιο του υπουργείου Οικονομικών διευκρινίζεται ότι κατά την οποία χορηγείται αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων ή για μεταβίβαση ακινήτου ή σύσταση εμπραγμάτου δικαιώματος επ' αυτού και υφίστανται βεβαιωμένα ληξιπρόθεσμα χρέη που έχουν υπαχθεί σε ρύθμιση τμηματικής καταβολής, τίθεται υποχρεωτικά ο όρος της παρακράτησης.

Ετσι, όταν ο φορολογούμενος ζητά την έκδοση αποδεικτικού φορολογικής ενημερότητας είτε για να εισπράξει χρήματα από το Δημόσιο (εφάπαξ, κοινωνικές παροχές, αμοιβές για εκτέλεση έργου κ.ά.) ή για να μεταβιβάσει ακίνητο και παράλληλα έχει βεβαιωμένες οφειλές άνω των 30 ευρώ, τότε η Εφορία θα παρακρατεί ποσό ίσο με 10% έως 100% επί της είσπραξης.

Τα ποσά της παρακράτησης

Κατά τη χορήγηση αποδεικτικού ενημερότητας με τον όρο της παρακράτησης το συνολικό ποσό της παρακράτησης δεν μπορεί να υπερβαίνει το σύνολο των ληξιπροθέσμων οφειλών.
Αν δηλαδή υπάρχουν και μη ληξιπρόθεσμες οφειλές δεν συμπεριλαμβάνονται σε τυχόν παρακράτηση επί του αποδεικτικού.

Για την εξεύρεση του ελάχιστου ποσοστού παρακράτησης, υπολογίζεται το ελάχιστο ποσοστό επί της εισπραττόμενης απαίτησης (10%, 30%, 70%, κατά περίπτωση) και ταυτόχρονα υπολογίζεται το ελάχιστο ποσό που αντιστοιχεί σε δόσεις ρύθμισης (3 ή 5 δόσεις ρύθμισης από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης).

Το κατώτατο ποσοστό παρακράτησης (30%, 70%) που τίθεται υποχρεωτικά επί του αποδεικτικού ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων δύναται να περιορισθεί στο 10% του εισπραττόμενου ποσού, εφόσον ο αιτών έχει περιοδικές αποδεδειγμένες απαιτήσεις ή τουλάχιστον μία ακόμα απαίτηση κατά φορέων όπου είναι υποχρεωτική η προσκόμιση αποδεικτικού ενημερότητας (όπως ΕΟΠΥΥ, νοσοκομεία κ.λπ.), είναι ενήμερος σε ρύθμιση και έχει υπόλοιπο συνολικής βασικής βεβαιωμένης ρυθμισμένης οφειλής μικρότερο των 5.000 ευρώ.

Παραδείγματα

1. Ποσοστού παρακράτησης κατά την έκδοση αποδεικτικού για είσπραξη χρημάτων από φορείς του Δημοσίου πλην Κεντρικής Διοίκησης που αφορά σε οφειλέτες που τηρούν ρύθμιση τμηματικής καταβολής και είναι ενήμεροι σ' αυτήν.

- Ο αιτών το αποδεικτικό έχει απαίτηση είσπραξης ύψους 7.000 ευρώ από φορείς Δημοσίου πλην κεντρικής διοίκησης και βεβαιωμένες εναπομείνασες ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 3.000 ευρώ με εναπομένουσες 10 δόσεις ρύθμισης που έπονται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης.

- Ο αιτών έχει περιοδικές απαιτήσεις από φορείς του Δημοσίου πλην κεντρικής διοίκησης.

• Το κατώτατο όριο παρακράτησης είναι 10% επί του εισπραττόμενου ποσού, το οποίο πρέπει να καλύψει τουλάχιστον τρεις δόσεις της ρύθμισης που έπονται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης, δηλαδή στην ανωτέρω περίπτωση, το κατώτατο ποσό παρακράτησης αναπροσαρμόζεται από 700 ευρώ σε 900 ευρώ.
• Τον επόμενο μήνα που θα αιτηθεί ο οφειλέτης αποδεικτικό ενημερότητας για είσπραξη χρημάτων από φορέα του ευρύτερου Δημοσίου, το κατώτατο δυνητικά όριο παρακράτησης είναι το 10%, με την προϋπόθεση ότι καλύπτεται τουλάχιστον μία επιπλέον δόση ρύθμισης εφόσον οι υπόλοιπες δύο από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης έχουν ήδη αποδοθεί/πιστωθεί από την προηγούμενη παρακράτηση.

2. Ποσοστού παρακράτησης κατά την έκδοση αποδεικτικού για μεταβίβαση ακίνητου ή σύσταση εμπράγματου δικαιώματος επ' αυτού, που αφορά σε οφειλέτες που τηρούν ρύθμιση τμηματικής καταβολής και είναι ενήμεροι σ' αυτήν

- Ο αιτών έχει βεβαιωμένες ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες οφειλές ύψους 13.000 ευρώ.

• Η αντικειμενική αξία του ακινήτου είναι 12.000 ευρώ και το τίμημα ανέρχεται στο ποσό των 10.000 ευρώ. Το 70% του τιμήματος είναι 7.000 ευρώ και το 70% της αντικειμενικής αξίας είναι 8.400 ευρώ. Συνεπώς, εν προκειμένω, τα όρια των ποσοστών παρακράτησης (ήτοι από 70% έως 100%) επί του τιμήματος, όχι όμως σε αξία μικρότερη της αντικειμενικής, υπολογίζονται από 8.400 ευρώ έως 10.000 ευρώ.
• Στην περίπτωση που είναι διασφαλισμένη η είσπραξη της οφειλής, τα όρια των ποσοστών παρακράτησης (ήτοι από 50% έως 100%) επί του τιμήματος όχι όμως σε αξία μικρότερη της αντικειμενικής, υπολογίζονται από 6.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ.

Σχετικές ειδήσεις